Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärsorganisationer: Sätt ljuset på de äldres läkemedel!

Annons
Piller, piller, piler. Ju fler olika mediciner, desto större risk för att något blir fel, skriver debattörerna.

I valrörelsen var det skatterna som lyftes fram som den viktigaste frågan för Sveriges pensionärer. Men välfärdsfrågor som god hälsa och omvårdnad hade förtjänat en större plats, och det är hög tid att sätta ljuset på läkemedelsbehandlingen av äldre.

När ett nytt läkemedel skrivs ut vet läkaren sällan vilka andra mediciner personen tar. Ju fler olika mediciner, desto större risk för att något blir fel. Bristen på samordning i förskrivningen innebär onödigt lidande och ett slöseri med resurser.

Många minns säkert pensionären Gulli, som bedömdes vara gravt dement, men som vaknade upp när hennes medicinering förändrades. Gullis tragedi är så stor att den knappt går att fatta, särskilt som den kunde ha undvikits. Även om alla lyckligtvis inte är lika illa drabbade, finns det ändå tusentals äldre som fortfarande felmedicineras.

Visst finns det människor som behöver många läkemedel varje dag. Men det kan knappast finnas medicinska skäl till att andelen med ett stort antal olika läkemedel i en viss åldersgrupp varierar kraftigt över landet. Med hjälp av statistik över apotekens försäljning av läkemedel har vi beräknat andelen av befolkningen med många läkemedel i Sveriges kommuner och län.

I Sverige totalt var det 45,2 procent i åldersgruppen över 80 som under 2008 fått tio eller fler läkemedel. Lägst andel hade Örebro län med 40,5 procent) och högst bland länen låg Kronoberg med 50,2 procent. Bland kommunerna var skillnaderna ännu större. Lägst andel hade Emmaboda (32,4 procent) och högst Öckerö (62,7 procent).

Socialminister Göran Hägglund (KD) presenterade nyligen en nationell strategi för bättre läkemedelsanvändning. Alliansens vision är att varje svensk ska erbjudas rätt läkemedel vid rätt tidpunkt, men strategin är dessvärre inte kopplad till kraftfulla åtgärder som kan verkligen förbättra situationen för äldre.

Men det finns fungerande och genomförbara lösningar. Vi har formulerat fyra krav som omsatta i handling skulle förbättra läkemedelsbehandlingen samtidigt som samhällets kostnader skulle minska:

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons