Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Dahlberg: Förtroendekris mellan lärare och arbetsgivare

Annons

Visst blir den det, om man lägger samman samtliga faktorer och kommer fram till att Västerås kommun hamnar på nästan en bottenplacering men samtidigt ligger i mitten när det gäller antal godkända elever då blir det naturligtvis missvisande. Frågan som då måste ställas är: Hur lyckas lärarna placera kommunen där när många av de övriga kriterierna ligger nästan i ett bottenläge?

Behövs det mer resurser? Behöver vi få fler utbildade lärare? Behövs verkligen lärarlönerna höjas? Behöver verkligen det bli fler elever som avslutar sin gymnasieutbildning?

Lärarna är skolan. Lärarna är lojala mot sitt uppdrag. Elevernas välbefinnande är en tydlig central faktor och styr lärarens engagemang för sitt arbete. Lärare ska fixa många av de problem som barn och ungdomar har i dagens samhälle, som skolan förväntas ordna. Många tycker och där finns krav på skolan från föräldrar, elever, ledning, politiker och kollegor och övriga samhälls- institutioner. Allt detta sammantaget gör att lärarna har svårt att begränsa sina åtaganden.

Frågan om varför hamnar Västerås kommun på denna placering i jämförelse med andra kommuner, är inte bara en fråga som ska riktas mot politikerna. Den ska också riktas mot de tjänstemännen som styr/leder skolan. Det är inte enbart politiker som riktar pekpinnar mot lärare och skolledare utan även tjänstemännen riktar pekpinnar mot både lärare och skolledare. Ska skolan kunna utvecklas måste frågan ställas: Ska utvecklingen ske genom morot eller piska?

I dag vill jag/Lärarförbundet påstå att det råder en förtroendekris mellan lärare och arbetsgivare. Som politikerna inte kan påverka utom möjligtvis politikerna i Proaros styrelse.

Friskolorna hamnar utanför denna rankning och visst kan det vara så att de skulle kunna höja Västerås stad som en framstående skolkommun men samtidigt måste vi fundera på varför kan vi inte granska friskolorna. Hur ska västeråsaren, eleven och föräldern få veta kvalitén på den ickekommunala skolan? Du som är förälder som kund i kommunen måste väl kunna begäran en

innehållsdeklaration av den tjänst som du köper genom den skatt du betalar. Men förhoppningsvis kommer den nya skollagen att ändra på detta ojämlika förhållande.

Lärarna är skolan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons