Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per-Inge Ahlbäck (S): En förlust för eleverna

Från Socialdemokraterna vill vi satsa 103 miljoner kronor mer än den Moderatledda majoriteten 2010. Vi satsar 48 miljoner extra i utbildningsnämnden, 16 miljoner på förskolan och 38 miljoner på grundskolan. Vi Socialdemokrater är övertygad om att sänkta skatter inte löser problemet för snart 10 000 arbetslösa i Västerås.

Annons

Beträffande gymnasieskolan är det vi Socialdemokrater som ställer krav, vi har lärt oss läxan. Den moderatledda alliansen inför nu olika behörighetskrav beroende på vilka program man söker. Det innebär att elever som går på ett högskoleförberedande program måste vara godkända i tolv ämnen från grundskolan, medan de som söker till ett yrkesprogram måste vara godkända i åtta ämnen.

Det förslaget är enligt oss Socialdemokrater både kunskapsfientlig och osaklig.

Det är heller inte verklighetsförankrad och förebygger inte arbetslöshet bland ungdomen. Faktum är att kraven från näringslivet och övriga samhället ökar. Grundläggande behörighet är inte enbart något för dem som ska söka in till högskolan, det är det krav arbetslivet ställer för att få kunniga yrkesarbetare. Det arbetsinnehåll och den roll som till exempel en elektriker, en fordonsmekaniker eller en omsorgsarbetare har i dag har kraftigt förändrats och kräver nu allt högre kompetens och eget ansvarstagande.

Den Moderatledda majoriteten har en dold agenda när den förändrar dagens gymnasieskola. Det handlar inte om ökad kvalitet och kunskapsnivå i gymnasieskolan, utan det handlar om att höja kunskapsnivån för vissa och sänka kunskapsnivån för många. Man vill skapa ökade klyftor mellan dem som har kunskap och dem som inte har kunskap.

Det man kommer att uppnå är att man i statistiken kan visa upp att fler som går yrkesprogram klarar sina gymnasiestudier. Det är en seger över statistiken, men en stor förlust för eleverna som kommer att ha svårt att konkurrera med lägre kunskaper på en arbetsmarknad som ställer högre krav.

andre vice ordförande

utbildnings och arbetsmarknadsnämnden, Västerås

Per-Inge Ahlbäck

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons