Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per-Inge Ahlbäck (s): Majoriteten vill skrota det livslånga lärandet

Annons

Roger Haddad (fp) har vid flera tillfällen frågat vad vi socialdemokrater tycker och vill med skolan. Varför frågar han när han inte lyssnar på svaret? Vi socialdemokrater vill se långsiktiga lösningar så att elever och medarbetare i skolan ska få arbetsro.

Haddads partikamrat skolminister Jan Björklund vägrar att lyssna på någon annan än sina partikamrater. Folkpartiet kör hårt med sin linje om disciplin och hårdare tag i skolan. Små barn ska delas in i bra och dåliga. Uppförandet ska också rangordnas. Nu pratar vi också om sänkta krav för de som väljer yrkesutbildningar. Vi har haft denna skola på 1960-talet och vi valde att överge den föråldrade skolform som nu Haddad eftersträvar.

Haddad säger att vi socialdemokrater säger nej till deras förslag för skolan. Han borde istället fråga varför han säger ja till det mesta, till exempel:

- en förskola som ska dräneras på resurser genom ett vårdnadsbidrag,

- en yrkesutbildning som bygger på ett arbetsliv som fanns för 20 år sedan där man tror att kunskaper i matematik, svenska och engelska inte är viktigt i vissa yrken,

- en nedrustad vuxenutbildning där framförallt den yrkesinriktade utbildningen får stryka på foten.

Den moderatstyrda majoriteten vill helt enkelt skrota det livslånga lärandet!

Vi socialdemokrater vill ha en modern och framtidsinriktad yrkesutbildning i takt med det moderna arbetslivets behov av arbetskraft med hög kompetens inte bara i det yrke man är verksam. Det moderna arbetslivet kräver på alla positioner att man har goda kunskaper i de kärnämnen som borgerligheten vill rusta ned inom yrkesutbildningen.

Men det är klart. Om vidare studier endast ska vara förbehållna ett fåtal, och att man ska sorteras tidigt i åldrarna i begåvade - mindre begåvade, rätt bakgrund - fel bakgrund, så underlättas den moderatstyrda högerregeringens mål att stöpa om Sverige till ett land med en allt större del av befolkningen hänvisade till låglönejobb.

Till skillnad från den moderatstyrda majoriteten har vi socialdemokrater en demokratisk process i partiet. Vi genomför just nu ett rådslag om skolan. Den så kallade alliansen verkar ha svårare att komma överens. Därför får folkpartiet helt sköta skolfrågorna för att undvika att samarbetet ska knaka i fogarna.

Grunden för oss socialdemokrater och det vi kämpat för i årtionden är en skola för alla med lärande genom hela livet. Varför vill Roger Haddad ta den friheten ifrån västeråsarna?

Per-Inge Ahlbäck

gruppledare i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons