Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per-Inge Ahlbäck (S): Nu får både företag och arbetslösa bidrag

Annons

Trots en bred uppgång på arbetsmarknaden och många nya jobb så är arbetslösheten fortsatt hög och långtidsarbetslösheten biter sig fast. Den moderatledda alliansen i Västerås försöker lura i oss att man lyckats lägga om kursen från bidragslinje till arbetslinjen och har nu startat den verkliga bidragslinjen genom Fas 3.

Den stora skillnaden är att det nu är både företagen och de arbetslösa som får bidrag. Företagen kan kvittera ut 225 kronor per dag – 5 000 kronor per månad – för varje arbetslös de tar emot och sysselsätter med arbetsuppgifter, ju mer meningslös desto bättre. Nu drar sig inte de skrupelfria arbetsgivarna för att grovt utnyttja de arbetslösa. Det finns exempel på företag som håvar in miljontals kronor om året av regeringens gratispengar. Detta samtidigt som de långtidsarbetslösa i Fas 3 beräknas öka dramatiskt fram till 2014, trots en konjunkturuppgång och en tillväxt på över sju procent sista kvartalet 2010.

100 000 personer finns nu utskickade av arbetsförmedlingen på olika arbetsplatser i landet. Samtidigt har allt fler företag svårt att få tag i personal med rätt kompetens. 63 procent av företagen som ingår i företagarpanelen i Västmanland ser ungdomarnas brist på yrkeserfarenhet som ett hinder för att nyanställa. Arbetsmarknadspolitikens huvuduppgift, att göra så att de arbetslösa kan ta de lediga jobben, har fallerat. En viktig orsak är att regeringen skurit ned på utbildningsinsatserna och i stället hänvisar långtidsarbetslösa till passivitet i de så kallade garantierna där dagarna tickar iväg mot Fas 3.

Den moderatledda alliansen har i flera år satsat mångmiljardbelopp på jobbcoacher utan att bry sig om att följa upp resultatet. Kritiken har varit hård när det visat sig att en del av coachverksamheten varit rena geschäftet med healing och magiska magneter men regeringen har fortsatt den en-sidiga satsningen på coacher. Nu visar det sig att de arbetslösa som gått hos en jobbcoach inte får jobb i högre utsträckning än de arbetslösa som inte gått hos en jobbcoach.

Anser den moderatledda alliansen att det är försvarbart att fortsätta satsa mångmiljardbelopp på en coachverksamhet som inte leder till jobb? Varför skall de rekordmånga deltagarna i Fas 3 förvägras möjligheten till utbildning och/eller stöd från arbetsförmedlingen? Fas 3 har blivit en återvändsgränd och 2000-talets slaveriarbete.

Hur skall rena skojarföretag stoppas från att inte utnyttja långtidsarbetslösa i Fas 3 som gratis arbetskraft? Arbetsförmedlingens personal går på knäna och hinner inte ge rätt stöd till de arbetslösa samtidigt som arbetsmiljön kritiserats. Vad vill Alliansen göra för att Arbetsförmedlingens personal skall kunna ge de arbetslösa i Västerås relevant stöd?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons