Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per-Inge Ahlbäck (S): Vackra ord men lite handling för nya jobb

Annons

Att den höga arbetslösheten i Västerås till största delen beror på den moderatledda majoritetens politiska beslut är odiskutabelt. Vi såg det senast i VLT den 9 februari, där David Lökken efter flera års arbetslöshet hade ett jobb inom räckhåll efter en kort praktik, en praktik han inte kunde erbjudas på grund av politiska beslut.

Att ”gömma undan” nästan 3 000 arbetslösa i konstlade åtgärder för att minska den öppna arbetslösheten inför valet som majoriteten gör är inte politiskt försvarbar. Det måste finnas arbeten för att arbetslösheten ska minska. I Västerås finns det 537 lediga jobb och över 7 000 arbetslösa.

För att få fler jobb krävs investeringar som stärker näringslivets konkurrenskraft, men också ordentliga satsningar på kompetens-utveckling, med fler platser på bland annat yrkesvux. En annan viktig politisk utmaning är att unga får en bra start i arbetslivet. Finns inga lediga jobb så måste det finnas utbildningsmöjlighet eller praktik.

Om arbetet med att förebygga och minska arbetslösheten är ett av de högst prioriterade områdena i Västeråsalliansens politik måste de fråga sig varför arbetslösheten, utanförskapet och kostnader för försörjningsstöd ökar. Eller är det vackra ord och lite handling?

Per-Inge Ahlbäck

andre vice ordförande

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons