Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per-Inge Ahlbäck (S): Vi måste satsa på ungdomarna!

Var fjärde ung människa 18–24 år är arbetslös och snart är var tredje ungdom utan jobb. 2006 lovade den borgerliga regeringen att ta krafttag mot ungdomsarbetslösheten. Sverige skulle bli ett av Europas bästa länder vad gäller arbetslösa ungdomar.

Annons

Den borgerliga regeringen svek sitt löfte. Sverige är ett av Europas sämsta länder ifråga om ungdomsarbetslöshet. Bara Spanien är sämre.

Lokalt i Västerås har vi socialdemokrater lagt många förslag till åtgärder

i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden för att förbättra situationen för ungdomarna. I de flesta fall har vi talat för döva öron, vilket medfört både reservationer och särskilda yttranden i nämnden.

Så sent som den 5 maj i år tog vi fram följande sex punkter för hur vi vill motverka ungdomsarbetslösheten i Västerås.

1. Den enskilt viktigaste orsaken till att ungdomar inte får jobb är bristande utbildning. Därför ville vi göra en särskild insats med sommarundervisning så att de som inte har grundläggande behörighet får chansen att läsa in det.

2. Ett sommarjobb ger praktik, erfarenhet av arbetslivet och nya kontakter. Fler av dem som lämnar gymnasiet ska erbjudas sommarjobb.

3. Unga på gymnasiet saknar erfarenhet och kontakter med arbetslivet. Vi vill att ytterligare resurser tillförs de skolor som gör en extra insats när det gäller studie- och yrkesvägledning för alla 1 400 ungdomars som går sista terminen på gymnasiet.

4. Det finns ett stort behov av att stötta ungdomar med brister i utbildningen. Vi vill redan till sommaren 2009 sjösätta ett tillfälligt program med 300 platser, för unga arbetslösa som vill komplettera sin utbildning – Ett ungdomslyft.

5. Nära 1 000 personer kommer att gå i pension i Västerås stad fram till 2012. Det ger ett stort behov av vårdbiträden, yrkeslärare, undersköterskor, barnskötare med flera yrkesgrupper. Staden bör satsa på ett traineeprogram för välfärdsjobben med 200 platser redan under 2009.

6. Många unga som har gått utan arbete en längre tid behöver uppdatera sin kompetens.

Därför vill vi inrätta 120 lärlingsplatser. Utbildningen ska motsvara yrkesvux, men den ska vara förläggas till yrkeslivet. Arbetsplatser som tar emot lärlingar ska få ersättning för det.

Detta är några av våra initiativ för att möta den växande ungdomsarbetslösheten. Men vi kan även se att den moderstyrda majoriteten tycker det är bättre att sänka kommunalskatten och att öka anslagen kraftigt till passivt försörjningsstöd.

Per-Inge Ahlbäck

gruppledare i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons