Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Johansson: Vi måste få en politik som klarar utmaningarna

Annons

På senare tid har vi sett hur den finansiella krisen slår till med stora konsekvenser som följd. Vi kan inte sitta still i båten och låtsas som ingenting har hänt. Vi måste ha en politik som klarar utmaningarna. Det gäller inte bara den finansiella krisen utan också hur vi sköter behovet av insatser för dem som tvingats lämna sin arbetsplats eller aldrig kommit in och står till arbetsmarknadens förfogande.

Det är oroande att regeringen inte tar vändningen på arbetsmarknaden och det ökade antalet varsel på större allvar. De senaste årens minskade arbetslöshet beror i huvudsak på en tidigare stark konjunktur och åtgärder som vidtogs innan den borgerliga regeringen tillträdde. Ska regeringen lyckas mildra lågkonjunkturens negativa effekter på sysselsättningen måste kraftfulla åtgärder vidtas.

Rädslan för arbetslöshet kombinerat med försämringarna i a-kassan liksom det faktum att många lämnat arbetslöshetsförsäkringen gör att de arbetslösa inte kan hjälpa till att upprätthålla en efterfrågan som kan mildra konjunktursvackan.

En orolig arbetsmarknad med högre arbetslöshet gör att de som även i en högkonjunktur har svårt att få ett arbete, nu med en borgerlig politik lyfts allt längre bort från arbetsmarknaden.

Mer varaktiga arbetsmarknadspolitiska insatser bör i ökad utsträckning ges till dem som har behov. Det bör vara generösa och långvariga anställningsstöd, såsom lönebidrag, samt skyddade arbeten i olika former. Generösa anställningsstöd bör vara ett huvudalternativ, eftersom möjligheten för personer med nedsatt arbetsförmåga att delta på vanliga arbetsplatser då stärks. Taken i lönebidragen bör höjas till att omfatta en större andel av de lönenivåer som finns. Dessa tak bör också indexeras, eller justeras årligen, efter löneutvecklingen så att effektiviteten i stödformen säkras över tiden.

Per Johansson

LO-distriktet i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons