Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Larsson: Kina avgör Burmas öde

Annons

Vad tänker Riksidrottsförbundets ledning dessa

dagar? När får vi höra något från den Olympiska kommittén om skotten mot munkar och studenter i Rangoon? För Burmas öde är nästan helt avhängigt av Kinas agerande. Kan vi sända våra idrottare nästa sommar till ett land som inte har något annat att säga om Burma i dag än att situationen är "komplicerad" och att generalerna borde visa "återhållsamhet"?

Parallellerna till "skandalolympiaden" i Berlin 1936, när Hitler fick ta hem propagandaspelet inför en handfallen värld, är helt uppenbar. Det är klart i detta fall att idrott och politik hör intimt samman, hur man än söker förneka det. Det vi bevittnar på Rangoons gator hör ihop med massakrerna på Himmelska Fridens torg i Peking 1989. De grymma generalerna kan behålla makten endast tack vare stödet från Kina som en har en mycket stark närvaro i Burma, med soldater och som skövlar landet på dess naturtillgångar.

Att FN och vår utrikesminister håller så låg profil, och accepterar att Kina får blockera en betydligt kraftfullare FN-insats, beror naturligtvis på att ingen vill på allvar stöta sig med den ekonomiska jätten Kina som alla blir alltmer beroende av.

Nu finns dock ett gyllene tillfälle att påverka utvecklingen och kanske föra Kina självt en bit närmare världens respektvärda demokratier. Ty på en punkt är Kina mycket sårbart: OS 2008. Ett lyckat OS, där Kina får demonstrera sina oerhörda ekonomiska framsteg och idrottsliga kunnande, och på samma gång fördölja sina allvarliga brott mot mänskliga rättigheter, är just nu regimens största mål - och akilleshäl!

Bara hotet om massiva bojkotter av OS är vad Peking mest av allt fruktar just nu. Kina bör inte isoleras, men är oerhört känsligt för allvarligt menade påtryckningar i anslutning till OS.

Vi som fått resa i Burma, och har kontakter där i olika delar av det tidigare så rika landet, vet väl att det är Kina som mest vinner på att generalerna sitter vid makten

i Rangoon. Folket i Burma hatar kinesernas närvaro och en demokratisk regering där skulle snart söka skaka av sig Kinas grepp efter åren av förtryck. Kina tillför inte mycket till Burma utan fungerar mest som utsugare.

Kinas bästa jade kommer från Burma. Det köps billigt och omsätter miljardbelopp, helt otroliga summor varje år, okänt för oss västerlänningar som inte vet mycket om värdet på denna älskade naturtillgång.

Burma är fortfarande bredvid Afghanistan världens största producent av opium. Även droghandeln kontrolleras av Burmas militärdiktatur med Kinas välsignelse. Timmerbilarna från de snabbt krympande urskogarna i Burma går dagligen över gränsen till det glupska Kina som självt av miljöskäl förbjudit all trädfällning i den angränsande Yunnanprovinsen. Kinas hyckleri på denna punkt är monumental.

Ett annat land som strålkastarna också borde riktas mot i dessa förtvivlans dagar är i sanningens namn också Thailand - svenskarnas alltmer älskade turistland. Thailands regering, både den förra under Taksin och den nuvarande militärregeringen, spelar ett cyniskt dubbelspel, med tal om demokrati men med ganska helhjärtat stöd åt diktatorerna i Burma. Behandlingen av flyktingar från Burma till Thailand är skamlig och orättfärdig på många sätt. Även Thailand tjänar grova pengar på att generalerna sitter kvar.

Men Kina har ändå nyckelrollen. Kanske befinner vi oss just nu i ett sällan återkommande drömläge för en förändring mot demokrati i Burma. Kina är just nu sårbarare än någonsin på en punkt där varken våra företag eller vår regering skulle behöva riskera Kinas bojkott och bestraffning.

Tänk om våra idrottare vaknade till och tog tillvara sina unika möjligheter att i detta läge utöva envetna påtryckningar. Kinas verkliga roll i Burma bör exponeras för världen!

Per Larsson

präst, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons