Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Larsson: Klimatfrågan är historiens största orättvisa

Har kyrkorna i Västerås, allmänheten i stort och våra massmedier till slut vaknat inför klimatförändringens svåra utmaningar?

Annons

"Skapelsefeber" är temat för Globala veckan den 18-25 november. För oss i Ekumeniska rådets planeringsgrupp blir den en viktig test på inlevelsen i samtidens avgörande grundfråga. Vi erbjuder möjligheter för yngre och äldre att beröras av dess oerhörda allvar men också av framtidshopp.

I det rika programmet ingår miljöministerns predikan i Ansgarskyrkan, stor klimatshow på Kyrkbacksgården med domedagskomikern och "klimatbantaren" på tv, Staffan Lindberg, gudstjänster av skilda slag, klimatfilmvisningar och konkreta omställningsråd vad gäller upphandling och energianvändning i församlingarna.

Varför är klimatet en så viktig fråga för kyrkorna? Guds största gåvor till oss är två: medmänniskan och skapelsen. Kyrkan tillsammans med de andra världsreligionerna bär kunskapen om Skaparen till världen. Som kristna har vi uppdraget att värna skapelsen och ha omsorg om varandra. Kyrkan är ett världsomspännande nätverk. Vi delar erfarenheter med människor i fattiga länder som redan drabbas av klimatförändringar.

Enligt FN:s klimatpanel sker klimatförändringarna redan. De går tyvärr fortare än väntat. Effekterna är mer dramatiska än vi tidigare förstått. Utvecklingsländerna drabbas hårdast fast vi i väst orsakat de värsta utsläppen. Afrika upplever redan svår torka och naturkatastrofer. Klimatfrågan är världshistoriens största orättvisa. Kan kyrkorna hjälpa människor att hantera vår oerhörda skuld till detta som ansvariga enskilda och som kollektiv?

Det går att förhindra de värsta effekterna. Enligt FN:s klimatpanel behöver vi minska utsläppen av växthusgaser med 50-85 procent före 2050. Regeringens vetenskapliga råd för klimatförändringar menar att det inte räcker. En radikal kursändring redan de kommande tio åren blir helt avgörande för klotets framtid. Sedan är det för sent.

Utmaningen för kyrkorna handlar både om minskning av egna utsläpp och om att kräva av politiker och näringsliv att börja handla nu, enligt FN:s varningsklocka.

Globala veckan uppmärksammas i hela landet. Radiogudstjänsterna den 18 och den 25 november har temat Skapelsefeber. Då predikar ärkebiskopen och Svenska missionskyrkans föreståndare.

Här i Västerås infaller samma vecka på Aros Congress Center de stora satsningarna Envisions om hållbar utveckling och Arosmässan med det betecknande temat "Det är dags att rädda världen". Från Ekumeniska rådet har vi sänt in ett detaljerat medborgarförslag om kommunala insatser mot klimathotet, med konkreta förslag hur Västerås genom sin klimatkommission skulle kunna motverka det globala klimathotet och verkligen göra stan till "landets ledande klimatkommun" (Alliansens vallöfte).

Tyvärr återstår mycket till detta. Västerås ligger till exempel enligt en färsk undersökning tvåa i landet i utbyggnaden av energikrävande externa köpcentra - en föga hedrande position i det land som dessutom sägs har den största affärsytan per invånare.

Miljökonsekvenserna är uppenbara och ödesdigra. Ro mot framtiden med både politikens/teknikens och etikens åror! Båda är nödvändiga!

Vittgående förändringar ligger framför kommunen, våra församlingar och vårt sätt att leva. Skapelsen och våra medmänniskor måste nu prioriteras. Det allvarligaste i dagens läge är bristen på civilkurage och den svaga insikten att klimatfrågan djupast sett handlar om moral och etik - vår relation till jordens fattiga och morgondagens generationer.

Många bland oss har mognat till insikten, att frågan om planetens prekära läge och mänsklighetens överlevnad nu måste få bli överordnad alla andra.

Per Larsson

präst

sammankallande i Ekumeniska rådets planeringsgrupp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons