Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Larsson: Klimathopp eller konsumtion till döds?

Annons

Tänk om allmänhet och kyrkfolk i Västerås börjat vakna till inför klimathotets realitet - och är beredda att agera! Kommunens förverkligande av den utlovade Klimatkommissionen och det fullmatade programmet inför kyrkornas Globala vecka 16-23 november inger hopp. Temat för storsatsningen är likt i fjol Skapelsefeber.

Vetenskapssamhället - nu i veckan forskarna i Stockholm Environment Institute (SEI) - hävdar att den globala finanskrisen och dess följder är småpotatis i jämförelse med krisen i naturens ekologiska system. Men de två kriserna hör intimt samman. I båda fallen har de som utnyttjar resurserna utkrävt orealistiska uttag och orsakat skulder som aldrig kan återbetalas. I båda fallen har man hittills förnekat de uppenbara konsekvenserna. I båda fallen går vi mot kollaps såvida inte extraordinära åtgärder snarast vidtas av världssamfundet.

Men skulden mot naturen är mycket mera oåterkallelig! Vårt överuttag - om vi fortsätter att leva som idag - vad gäller grunden för vår mathållning och bärkraftiga biologiska system kommer redan 2030 att kräva två jordklot, meddelar dessa högt ansedda forskare. Men vi har ju bara ett! Redan vår generation börjar alltså komma till vägs ände.

De flesta i samhälle och kyrka försöker ännu förtränga denna verklighet. Politikerna vågar inte ta den på allvar. Det är först när ens verklighetsuppfattning inte bekräftas av verkligheten, som man är beredd att ompröva den på djupet. Detta är dock en smärtsam process, som vi till varje pris söker undvika.

I västvärlden är vi ännu inte drabbade. Finns det en chans att omprövningen av det globala finanssystemet äntligen också kunde föra in den globala ekologiska krisen i bokföringen? Att nödvändigt kapital finns framgår av det enkla faktum att Irakkriget fått kosta USA hisnande 1000 miljarder dollar och bankkrisen 700 miljarder. Satsade världssamfundet så mycket på klimatfrågan vore den nödvändiga ekologiska omställningen inom räckhåll!

Globala veckan i Västerås vill förmedla hopp och nya kunskaper, närma sig klimatfrågan med realism och ärlighet och väcka människor till eget engagemang. Vi är övertygade om att de som engagerar sig och upphör att skjuta frågan ifrån sig, får både ökad självrespekt och nytt hopp. Vårt digra program för veckan (tillgängligt i alla kyrkor) vill spegla möjligheterna i Västerås, transportsektorns nyckelroll i förnyelsearbetet, ge direktinformation från Afrika, visa på de kristna församlingarnas särskilda ansvar och söka nå västeråsare i olika åldrar - unga och gamla. Vi drömmer om fullsatta hus i de olika lokalerna, kväll efter kväll!

Globala veckan slutar på Domsöndagen. Vi i kyrkorna är fast beslutna att med andra goda krafter söka motverka den vanmakt många känner och den dom över världen som vetenskapssamhället utfärdar - såvida vi ej förändrar livsinriktning!

Huvudgudstjänsten i de flesta kyrkor ägnas då åt samtidens största dilemma. I domkyrkan predikar vår gode landshövding, som inte behöver presenteras.

Vi hoppas också på en fullsatt domkyrka på kvällen vid avslutningsgudstjänsten. Då talar Anders Wijkman, vår mest effektive Europaparlamentariker vad gäller klimatfrågan med många andra meriter. Han djärvdes ifrågasätta tillväxtsamhället och har som ämne valt det utmanande "Konsumtion till döds!" Efter sin långa politiska resa anses han vara en av världens mest kunniga politiker vad gäller framtidens ödesfråga.

Vad betyder det på djupet att vi här i stan knappt hade någon snö alls förra vintern, att Vasaloppet om 20 år och Nordpolsisen sommartid kanske bara om tio år är ett minne blott? Dessa och andra oroande fakta gav oss tv:s Per Holmgren på ACC nyligen vid stiftsmötet. På frågan om kyrkornas särskilda roll angav han blixtsnabbt två saker: Att förbereda människor inför klimatkrisen och att visa på utvecklingsländernas enorma underläge i klimathotens tid.

Välkommen att ta del av Globala veckans program - för din egen självrespekts skull, för dina barns och barnbarns skull - och om du är troende! - för Kristi egen skull, han som bär världens nöd och som bara har oss som sina händer och fötter! Det är inte för sent än.

Per Larsson

präst

vice ordförande i Västerås Ekumeniska råd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons