Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Percy Barneviks nya spår i Indien

Annons

- Jag har propagerat för de möjligheter Indien erbjuder. Under de senaste fem åren har jag också varit involverad inågot annat. Jag har varit engagerad ihjälpprogram för att göra slut på fattigdomen på den indiska landsbygden.

Percy Barnevik tillbringar numera tre månader om året i Indien och i rapporten berättar han om resultaten och planerna för det fortsatta hjälparbete han engagerat sig i. Han representerar en ny generation av internationellt skolade ledare med erfarenheter, kontakter och möjligheter att skaffa fram pengar, som vill investera tid och kunskaper där traditionell u-hjälp har kört fast. Mest kända är kanske Microsofts grundare Bill Gates iUSA och förre presidenten Jimmy Carter. Båda gör intensiva insatser i kampen mot de sjukdomar som lamslår många u-länder.

Indien är sju gånger så stort som Sverige och har en miljard invånare. Två av tre indier har mindre än 15 kronor per dag att leva på. Många har bara en bråkdel av den summan. Några av de första trevande försöken med svensk u-hjälp togs på sin tid i Indien.

Den dåvarande socialistiska samhällsordningen i Indien lockade våra politiker. Fattigdomen var fruktansvärd och vi trodde att det svenska samhället kunde erbjuda lindring. Så följde misslyckanden och besvikelser, byråkrati och en begynnande likgiltighet på svensk sida.

Percy Barneviks rapport är en stark kontrast till detta. Han redogör entusiastiskt för uppnådda resultat och skissar en framtid. Om och om igen betonar han att det är kvinnorna som har viljan och kraften att lyfta den indiska landsbygdens befolkning - 700 miljoner människor - ur hunger, fattigdom och hopplöshet.

Hjälpprogrammet där han ingår i styrelsen som rådgivare och donator drivs av SEED/HiH, en indisk, ickestatlig stiftelse med svenskt inslag. HiH betyder Hand i Hand. Verksamheten sker i ett distrikt i södra Indien som heter Kanchipuram med fyra miljoner invånare och ungefär 2 500 byar. SEED/HiH har funnits i två år. Programmet har redan rekryterat 500 anställda plus 400 frivilligarbetare, organiserar 20 grundskolor för barn som inom två år är mogna för allmänna skolor, sjukvårdsläger där 100 000 bybor får läkarundersökningar kopplade till hälsoundervisning i byarna.

Hjälpprogrammets grundidé är att stampa småföretag ur marken och på så sätt skapa arbetstillfällen och stegvis bygga upp en hygglig lokal ekonomi. På mindre än två år har stiftelsen organiserat 80 000 kvinnor som har fått igång 6000 miniföretag. Många av kvinnorna kan inte läsa. Därför får 24000 kvinnor nu en tre månaders snabbkurs i att läsa, skriva och räkna. Yrkesutbildning ingår också i programmet.

Nyckeln till framgången har visat sig vara entreprenörinriktade självhjälpsgrupper. Kvinnor får lära sig att gå samman i arbetslag och skapa egna jobb och inkomster. De får lära sig grunderna ismåföretagsamhet, försäljning och enkel bokföring. De får möjlighet att låna ett blygsamt startkapital till måttlig ränta. De får en chans att komma bort från ockrare, barnarbete, politisk korruption och statlig byråkrati. De lägger helt enkelt grunden till ett nytt liv för sina utfattiga byar.

För närvarande startar kvinnor i SEED/HiH-programmet 1 000 nya företag i månaden. När hjälpprogrammet har slagit rot iKanchipuram, ska det spridas till nästa distrikt och nästa bland 60 miljoner invånare. Det finns visserligen redan 60 miljoner kvinnor i andra självhjälpsgrupper i Indien. Men många av dessa grupper är passiva och statistiken missvisande, skriver Percy Barnevik. Svagheten är att de - till skillnad från de grupper han själv arbetar med - inte leds av företagsbyggare eller affärsutvecklare.

SEED/HiH går nu vidare och prövar konceptet från Kanchipuram iSydafrika. Målet är att på fem år organisera en miljon fattiga sydafrikanska kvinnor på landsbygden i självhjälpsgrupper som skapar lika många jobb.

- Det har förvånat mig att även de fattigaste kvinnor, som inte kan läsa, ändå har förmågan att bli framgångsrika företagare, skriver Percy Barnevik. Hans resonemang påminner om svensken Fride Nilssons Faith Homes i Kenya, som Gunnar Helander beskrivit på den här sidan och som många västeråsare har sett i aktion, när han har räddat otaliga hjälplösa barn och ungdomar till ett anständigt liv.

Anders H Pers

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons