Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pernilla Rinsell (MP): Hälsocenter ger bättre hälsa

Mer jämlikt med hälsocenter

Annons

Hälsocente5r främjar hälsan.

Vårdens uppgift är inte bara att bota sjukdom, utan även att främja hälsa. Därför har vi i Region Västmanland valt att satsa på utvecklingen av Hälsocenter.

Här får individer professionellt stöd för att göra förändringar i sin livsstil som leder till en bättre hälsa. Det handlar dels om att undvika att sjukdomar som orsakas av ohälsosamma levnadsvanor uppstår. Men även om att ändra levnadsvanor som här och nu påverkar individens hälsa.

Nyligen presenterades en utvärdering av Hälsocenter i Västmanland. Den visar att den lösningsfokuserade metod som används vid Hälsocenter fungerar väl för att ge en bestående förbättring av deltagarnas hälsa.

Den tydliga förbättring i hälsa som deltagarna upplever vid utskrivning jämfört med inskrivning på Hälsocenter visar sig också kvarstå ett år senare. Detta indikerar att Hälsocenters verksamhet ger verktyg för individen över tid att själv förbättra och upprätthålla hälsosamma levnadsvanor

Vår målsättning är att alla ska ha en god hälsa, utan skillnader på var du bor, din bakgrund eller vem du är. Men hälsan i befolkningen är idag ojämlik.

Personer i en socioekonomiskt sämre situation har i större utsträckning sämre hälsa. Det är därför viktigt att insatser når alla individer och grupper i samhället vilket Hälsocenter förmår att göra.

Utvärderingen visar att de som deltar i Hälsocenters aktiviteter generellt sett är i en mer utsatt socioekonomiskt situation. Vi strävar efter ett jämlikt samhälle där vi vill möjliggöra för varje enskild människa att själv kunna känna att de kan förbättra sin vardag.

Genom att stärka hälsan hos utsatta grupper så förbättrar det förutsättningarna för dessa människor att nå önskade mål. Därför är det viktigt att rikta insatserna till de som känner att de har ett behov.

Vi ser att Hälsocenter är ett gott exempel på hur Region Västmanland kan arbeta hälsoinriktat med individen och dess förutsättningar i fokus. Vi är redo att nu ta nästa steg och utveckla verksamheten och förbättra tillgången till hälsocenter i Västmanland.Läs också:

Låt studieförbunden hjälpa till

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons