Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal: Ambulanserna kommer snabbare nu än för ett år sedan

Den senaste tiden har ambulanssjukvården ¿i Västmanland uppmärksammats.

Annons

Främsta skälet är att Landstinget Västmanland tillsammans med Uppsala, Sörmland och Gotland efter en offentlig upphandling i november 2011, och som följd av denna upphandling, bytte larmoperatör – från SOS Alarm till Sjukvårdens larmcentral som drivs av företaget Medhelp.

Vi välkomnar den uppmärksamhet som varit. All offentlig verksamhet måste tåla närgången medial granskning. Samtidigt har vi märkt att publiciteten skapat oro. Människor hör av sig till landstinget och undrar om de får ambulans när de blir sjuka.

Därför vill vi tydligt säga att ambulanserna i Västmanland inte kommer senare i dag än för ett år sedan. Snarare visar mätningar att bytet av larmoperatör medfört något snabbare utlarmning av ambulanser vid de mest akuta larmen (prio 1).

Hur kan det vara möjligt, undrar säkert någon? Förklaringarna är flera:

1. Personalen på Sjukvårdens larmcentral är medicinskt utbildade och har erfarenhet från akutsjukvård.

2. Larmpersonalen har nytt beslutsstöd anpassat för deras medicinska kompetens.

3. Tydligare krav och bättre tekniskt stöd för att kunna larma närmaste ambulans när det är bråttom. Det betyder att en ambulans på väg till ett lägre prioriterat uppdrag kan få avbryta till förmån för ett prio 1-larm.

4. Tydliga tidkrav vid prio 1-larm.

Detta är förbättringar som genomförts i och med den nya upphandlingen. Faktum är att SOS Alarm i upphandlingen inte förmådde att uppfylla de grundläggande kraven, exempelvis att personalen ska vara medicinskt utbildad.

Varje år får ambulanssjukvården i Västmanland cirka 32 000 larm. Av dem är cirka 300 så kallade IVPA-larm. IVPA står för i väntan på ambulans och innebär att räddningstjänsten rycker ut för att ge första hjälp när misstanke finns om hjärtstopp. IVPA-avtal finns i Surahammar, Virsbo, Skinnskatteberg och Sala.

Räddningstjänsten upplever att IVPA-larmen nu tar längre tid till följd av bytet av larmoperatör. Vi delar inte den uppfattningen och vill samtidigt understryka att även i dessa fall är ambulansen snabbare på plats än tidigare.

Vid IVPA-larm i Surahammar kommer ambulansen numera fram betydligt fortare då vi vid nyår öppnade Ambulansstationen Väster vid Eriksborg i Västerås. Ambulansen är ofta på plats samtidigt eller strax efter räddningstjänsten.

Ambulansstation Väster är en viktig del i ambulanssjukvårdens strävan att leva upp till målet om att nå 90 procent av alla prio 1-larm inom 15 minuter. Andra åtgärder är att vi sedan i höstas har ytterligare en ambulans tillgänglig dagtid. Därtill håller vi som bäst på att planera för ny och geografiskt bättre placering av ambulansstationen i Köping. Allt för att snabbare kunna hjälpa dem som blir sjuka eller råkar ut för olyckor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons