Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal som trivs vårdar bättre

Nu är måttet rågat för sjuksköterskorna på Västmanlands sjukhus.

Annons

De går på knäna och protesterar mot sina orimliga arbets- förhållanden. Det visar att Landstinget Västmanland har långt kvar mot målet att bli en attraktiv arbets- givare. Folkpartiet liberalerna vill ha personal som trivs och mår bra, personal som trivs vårdar bättre.

Nyligen lämnade Vårdförbundet in en proteslista till Landstinget Västmanland. Sjuksköterskorna protesterar mot de orimliga arbetsförhållanden som de tvingas arbeta under på Västerås och Köpings sjukhus. Över femtio tjänster saknas och personalen går på knäna.

I intervjuer med TV4 säger de precis det Folkpartiet påtalade redan i höstas då de första signalerna om bristande bemanning kom. Att lönen är en viktig, men inte avgörande komponent i en framgångsrik personalpolitik.

Lika viktigt är det att personalen trivs och mår bra på jobbet. Sjuk- sköterskorna vill arbeta under rimliga arbets-förhållanden och känna sig uppskattade för sin insats.

Det har också framkommit att många av de nyutexaminerade allmänsjuksköterskorna inte känner sig trygga när de börjar arbeta på sjukhuset. Nationella studier visar att över 30 procent av de nyutexaminerade sjuksköterskorna kände symptom på utbrändhet redan under första arbetsåret.

Det beror på att deras praktiska färdigheter sällan motsvarar de förväntningar arbetsgivaren har på dem. Personalbristen gör att de tidigt måste ta ett ansvar de inte känner sig redo för, vilket leder till stress och en känsla av otillräcklighet.

Detta duger inte, Landstinget Västmanland. Det har gått för långt. Folkpartiet anser att en bra arbetsmiljö, rimliga arbetsvillkor och en värdig lön inte ska kräva omfattande protester. Personal som trivs vårdar bättre – därför ska detta vara en självklarhet.

Jag påtalade sjuksköterskebristen redan på landstingsfullmäktige i september. Hittills har inte mycket hänt. Dags för de rödgröna att ta ansvar och visa prov på kraft- ansträngning innan femtio vakanser blir fler.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons