Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson (s) och Lithammer (v): Ompröva skattesänkningen!

Världen befinner sig i en ekonomisk kris, och tyvärr är inte Västerås förskonad från den. Det ekonomiska läget gör att kommunerna får sämre förutsättningar, bland annat i form av lägre skatteintäkter.

Annons

När socialdemokraterna och vänsterpartiet före sommaren presenterade sina respektive budgetar för 2009, varnade vi för att läget i världsekonomin med all säkerhet skulle påverka vår kommun. Nu kan vi se att de farhågor vi hade då har besannats, och det med råge. Förutom lägre skatteintäkter så har även kostnaderna för många kommunala verksamheter ökat.

När vi nu stämmer av budgeten för 2009 mot de senaste prognoserna, ser vi att många nämnder och styrelser kommer att få det svårt att klara sig inom de ramar man fått. Som det ser ut nu kommer den kommunala utföraren Proaros göra ett underskott på drygt 100 miljoner kronor för 2009. Äldrenämnden kommer att gå back nära 25 miljoner kronor. Den budgetreserv som fanns avsatt är redan uppäten.

Läget är mycket allvarligt och kräver att vi agerar snabbt och kraftfullt. Trots vikande konjunktur och ekonomisk instabilitet är det absolut nödvändigt att kvaliteten i kommunens kärnverksamheter inte drabbas.

Det västeråsarna förväntar sig av oss politiker är att vi samarbetar i allvarliga situationer, och gemensamt löser de problem som uppstått. För att ta oss igenom denna kris måste vi sätta oss över den gräns som vanligtvis finns mellan majoritet och opposition.

Men istället för att uppmuntra samarbete gör majoriteten precis tvärtom. Man hemlighåller dokument, undanhåller information. Tjänstemän beläggs med munkavle. Istället för att bredda ledarskapet och ta hjälp av oppositionen stänger man dörren. Det tror vi är ett stort misstag och ett svek mot det gemensamma ansvar som väljarna givit oss.

Vi vädjar också till majoriteten att ompröva den skattesänkning man beslutat genomföra 2009. För västeråsarna blir skattesänkningen symbolisk eftersom den endast motsvarar priset för ett exemplar av Aftonbladet i månaden.Men för kommunen innebär den 25 miljoner kronor mindre i skatteintäkter. I ett läge där kommunens ekonomin förutspås bli mycket dålig passar majoriteten på att göra den än värre genom att dra bort 25 miljoner till från kommunkassan. Det är inte ansvarsfullt.

Vi har full respekt för att majoriteten vill driva sin politik och förverkliga sina vallöften, även om vi inte delar innehållet i dessa. Men läget är extraordinärt. I Uppsala har den borgerliga majoriteten valt att dra tillbaka sin planerade skattesänkning just på grund av krisen.

Vi hoppas att majoriteten i Västerås inser allvaret, sväljer stoltheten och omprövar sitt beslut!

Ulla Persson (s)

Per Lithammer (v)

oppositionsråd i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons