Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perssons flygskatt hotar jobben

Annons

Vad är det som flyger, hotar tusentals arbetstillfällen och som Göran Persson har gett till miljöpartiet? Svar: Flygskatten.

Flygskatten är bara det senaste beviset på att den politik som kommer ut av ett regeringssamarbete mellan socialdemokraterna och miljöpartiet kostar pengar för vanligt folk och riskerar att leda till tusentals förlorade jobb. Inte nog med att socialdemokraterna inte längre står för arbetslinjen, nu lägger man också förslag som direkt slår ut arbetstillfällen i Sverige.

Förutom de som förlorar jobbet inom flyg- och turismnäringen slår den nya skatten mot folk med låga löner, mot barnfamiljer och mot pensionärer. Efter det att flygskatten införs i juli blir det omkring 1 500 kronor dyrare för en tvåbarnsfamilj att resa utomlands, beroende lite på varifrån man reser. Behöver man en anslutning inom Sverige, till exempel till Arlanda, innan man flyger vidare får man betala två gånger per person.

Människor som har det bättre ställt klarar antagligen av dessa prisökningar. De som drabbas är i stället barnfamiljer och pensionärer som får minskade möjligheter att komma utomlands på semester och rekreation.

Under de senaste åren har lågprisflyget varit ett ljus i mörkret i frågan om kommunikationerna i Sverige. För en billig penning har människor erbjudits möjligheter att ta sig ut i världen eller till släktingar på långt avstånd i vårt eget land. På det sättet har lågprisflyget visat vad konkurrerande företag på en fri marknad kan åstadkomma för konsumenterna.

Skillnaden är betydande mot många andra kommunikationssätt. Vägarnas underhåll brister och vägar byggs inte ut i önskad omfattning samtidigt som investeringar i järnvägen dras i långbänk. Men nu ska alltså även lågprisflyget kvävas med skattevapnet.

Genom att en ny skatt införs i Sverige samtidigt som en liknande skatt tas bort i Danmark skapar man en tydlig morot för flygverksamhet med tillhörande jobb att flytta ut. Svenska flygplatser väljs bort som nav för trafiken och jobb försvinner både på marken och i luften. I ett läge där lokala flygplatser behöver bättre förutsättningar riktar Perssons flygskatt ett slag direkt mot jobben på flygplatserna bland annat i Västerås och i Jönköping.

Varje dag är det över en miljon människor i arbetsför ålder i Sverige som inte går till jobbet. Trots en högkonjunktur och kraftiga engångsåtgärder under valåret kommer inte jobben på bred front. Allt för många saknar arbete eller är sjukskrivna eller förtidspensionerade. I ett sådant läge är lösningen från socialdemokraterna och miljöpartiet att ytterligare beskatta bort tusentals jobb.

Det är en politik som inte lyfter Sverige. Det är en politik som borde få startförbud till förmån för en politik som gynnar arbete, företagande på marken och i luften och som leder till fler jobb.

Tomas Högström

Bengt-Anders Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons