Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Fejes: Det ungerska folket behöver inte räddas

Mycket ska man höra innan öronen trillar av!

Annons
Inte så olikt Sverige. Jag kan lova att det ungerska folket betackar sig för självutnämnda räddningsänglar som vill befria dem, skriver Peter Fejes.

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP)kräver Fredrik Reinfeldts huvud på ett fat för att han vägrar ställa upp på hennes räddningsaktion för att befria folket i Ungern. Förre partiledaren Per Ahlmark fick stående ovationer för att han skällde på Carl Bildt av samma anledning.

För två år sedan var det demokratiska val i Ungern. Ungerns folk har fått nog av det makthavande skiktet. Enligt Transparency International befann sig Ungern på 54:e plats på korruptionslistan. De som kallade sig socialister hade haft makten tillräckligt länge för att falla för frestelserna. Det fanns knappt någon politiker i regeringspartiet eller person i beslutsfattande ställning i Ungern som klarade sig vid närmare granskning. Detta var huvudorsaken till den svidande valförlusten för det före detta regeringspartiet i Ungern.

Det är såklart bittert att efter åtta år av majoritet i parlamentet, hamna i opposition med total maktlöshet. Men skam den som ger sig! Är man i minoritet hemma så kan man flytta den ungerska inrikespolitiken till EU-parlamentet, där man kan gråta ut vid den rödgröna majoritetens barm.

Cecilia Wikström har utan förbehåll fallit för den ungerska postkommunistiska nomenklaturens jeremiader. Ordagrant rabblar hon upp samma anklagelser som Daniel Cohn-Bendit hävt ur sig. Per Ahlmark upprepar samma sak.

Till skillnad från Wikström och Ahlmark talar jag ungerska. Jag har även tillgång till såväl ungerska tidningar som ungersk tv. Påståendet att det är slut med pressfriheten är helt enkelt larvigt. Det finns objektiva tidningar och det finns även rasande regeringsfientliga tidningar i varenda tidningskiosk i Ungern. (De är även tillgängliga på internet.) Samma sak gäller för tv.

Det är ofattbart hur Folkpartiets EU-parlamentariker har kunnat få för sig att religionsfriheten är hotad i Ungern. Problemet med romerna är ingen ungersk ”specialitet”. Det som är nytt är att ”överlevnadskriminalitet” är borttagen. Nu är det straffbart att skörda grannens kolonilott och råna pensionärer även om man råkar vara hungrig.

Dårar finns överallt. De internationellt mycket uppmärksammade seriemorden på romer i Ungern för fyra år sedan resulterade i sex beklagliga dödsfall. Jag vill inte bagatellisera dessa hemska händelser, men dylika saker händer även i Sverige. Hur många personer med avvikande hudfärg har inte fallit offer för rasistiska mord även här?

Besök Ungern och ni kan med egna ögon se att rädslan, främlingshatet, religionsfriheten, respekten för de grundläggande mänskliga rättigheterna, rättväsendet, yttrandefrihet, minoritetsfrågor och demokratifrågor knappast skiljer sig från motsvarande aspekter i Sverige.

Det är djupt beklagligt att ledande folkpartister låter sig duperas av den post-kommunistiska nomenklaturens kraftigt vinklade politiska budskap. De sår osämja i alliansen med sina utfall i stället för att be till exempel den svenska ambassaden i Budapest om lägesrapporter och upplysningar.

Jag kan lova att det ungerska folket betackar sig för självutnämnda räddningsänglar som vill befria dem.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons