Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petrus Boström: Dags att avveckla Folkhälsoinstitutet!

Varje år tilldelas Folkhälsoinstitutet 400 miljoner kronor med målet att förbättra den svenska folkhälsan. Dessa projekt har innefattat arbete för allt från obligatorisk cykelhjälm och en fördomsfri sexualitet till maximal storlek på läskflaskor och skatt på fett.

Annons

Ingen fråga är för liten för att folkhälso-ivrare inte ska lägga näsan i blöt och ingen fråga är tillräckligt obetydlig för att medborgarna själva ska anses vara kapabla att fatta beslut. Fria moderata studentförbundet har granskat den svenska folkhälsopolitiken i den nya rapporten Statens välfärd – Min välfärd.

Utan minsta konsekvensanalys eller underlag som påvisar en reell effekt produceras varje år rapporter, förslag och debattartiklar som alla handlar om hur enskilda personer ska hindras från att leva sina liv efter egna önskemål. Miljoner läggs på att informera om att rökning är skadligt och att man borde låta bli chips. Som om vi medborgare vore för dumma för att förstå det själva.

Vilka är dessa människor som inte vet att rökning, supande, fet mat och sockerchocker kan vara dåliga för en? Eller som inte anar att cykelhjälm och bilbälte kan skydda dem i en eventuell trafikolycka? En ny studie i Journal of Health Economics visade att rökare snarare överskattar riskerna än underskattar dem. Om de trots dessa risker ändå väljer att röka är det faktiskt inget som svenska staten bör lägga sig i.

I en demokrati lånar staten sin makt från medborgarna som i offentliga val röstar fram folkvalda politiker. Dessa har därmed mandat att styra landets myndigheter.

Folkhälsoinstitutet bryter mot två principer i sitt arbete. Dels underkänner myndigheten medborgarnas åsikter, vilket kort-sluter hela systemet: Om medborgarna omyndigförklarats i beslut om huruvida de ska ha sylt på smörgåsen i stället för tofu kan de offentliga val där de gör sin röst gällande knappast erkännas. Dels talar Folkhälsoinstitutet ständigt och med emfas om för regeringen vilka förbud och skatter den bör införa och bryter därmed mot den demokratiska förvaltningstraditionen.

Den sittande borgerliga regeringen har genomfört många åtgärder som varit positiva för den personliga hälsokopplade fri-heten i Sverige. Det är i dag inte längre olagligt att köpa ett paket alvedon i sin lokala matbutik, vilket det var till alldeles nyligen. Man har öppnat för privata vård-givare och lagt ut tidigare landstingsdriven vård på entreprenad. Och grundtanken i den liberala ideologi som de bygger sin politik på är i botten sund och riktig.

I fortsatt anda bör steg tas för att avveckla Folkhälsoinstitutet. Det är medborgarna som ska styra myndigheterna, inte tvärtom. Den sortens opinionsbildning som Folkhälsoinstitutet sysslar med mot både landets invånare och de folkvalda måste upphöra.

Det är dags att myndigförklara medborgarna. Allt annat vore odemokratiskt.

Petrus Boström

förbundsordförande, Fria moderata studentförbundet (FMSF)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons