Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter Nyrén: Leif GW Persson borde be ordningspolisen om ursäkt

Jag är 42 år gammal och har arbetat som polis i snart åtta år. Innan jag blev polis arbetade jag som kock i 13 år.

Annons

 Jag har även arbetat som bagare, diskare, på ett arkitektkontor, varit resurs på flera skolor i Stockholm samt drivit en butik i Solna centrum. Jag anser mig ha en god insyn i en rad olika yrken.

I Västerås har jag arbetat som ordningspolis i cirka sex år. Nu är jag på ett närpolisområde.

Ordningspolisen har som huvuduppgift att åka då allmänheten ringer och har blivit/blir utsatta för brott.

Ordningspoliserna brukar vara 6-7 stycken vid dagpassen. De ska täcka, förutom Västerås, även bruksorterna i dess närhet. Då de inte är på beordrade arbeten så försöker de arbeta brottspreventivt. Det brottspreventiva arbetet ser olika ut beroende på tid på dygnet och uppgifter från underrättelseavdelningen. De kan vara att försöka störa kända vanekriminella, fotpatrullera centrum vid krogstängning med mera. Vid tiden runt frukost (klockan 8-9) är det i regel trafikkontroller som gäller om de inte har jobb.

Ordningspolisen har så pass långa pass att de måste ges chans att äta under ett arbetspass. Då jag började som ordningspolis hade vi en komprimerad lista med åtta timmars vila mellan passen. Frukosttraditionen härrör nog från den tiden. Ordningspolisen kan inte vara säker på att få äta och det gäller att passa på då chansen ges. Frukosttraditionen är en möjlighet att få träffa kollegorna och prata om sådant som rör arbetet men även om andra saker.

Den patrull ( två poliser) som handlar frukosten är under tiden de handlar självklart tillgänglig för allmänheten och bryter sin inhandling om det händer något. De andra patrullerna ägnar sig åt till exempel trafikkontroller.

På senare tid har ordningen haft dåligt med personal. De har svårt att få så att de täcker en bemanning och svårt att få ledigt. Under min tid som polis så har flera förmåner försvunnit och fler krav har ställts. Så ser det nog ut för de flesta stats- och privatanställda. Jag tycker att ordningen gör rätt som reagerar. Hur betydelsefull är trivsel och hälsa på en arbetsplats?

De flesta ordningspoliserna i Västerås har arbetat 1–5 år och har en lön på 21-23 000 kronor i månaden. Jag anser att de är ambitiösa och har en hög arbetsmoral och de är inte mer bortskämda än någon annan arbetsgrupp. De har en god arbetsmoral för att de älskar sitt arbete. Det är många som vill bli poliser och mina kollegor värdesätter att de har fått möjligheten att bli det.

Leif GW Perssons uttalande gör mig upprörd å deras vägnar. Jag vet inte vilka poliser som han har suttit med på långa frukostar men mig veterligen så har han inte ätit frukost med ordningen i Västerås.

En ursäkt kan vara på sin plats.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons