Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (s): Ändra reglerna så 18-åringar får ta busskörkort

Annons

Vägtransporterna av gods och människor blir allt fler och släpper tillsammans ut allt mer koldioxid. Därför är det nödvändigt att göra rejäla satsningar på kollektivtrafik. Med väl utvecklade buss- och tågförbindelser kan arbetsmarknads-

regionerna fortsätta att växa utan att miljön behöver bli lidande.

Vi ser nu hur den moderatledda regeringen tvärtom försämrar möjligheterna för kollektivtrafiken med att fördyra trafikförsäkringarna och öka kostnaderna för bränslen. Persontransporter med buss står för 74 procent av den lokala och regionala kollektivtrafiken i Sverige. Jordbrukarna kompenseras för fördyringarna men inte bussarna i kollektivtrafiken. Det är en orättvis förändring som vi socialdemokrater är motståndare till.

För att utveckla kollektivtrafiken, både vad gäller buss och tåg, krävs välutbildade förare. Behovet av fler tåg- och busschaufförer är stort och stora pensions-avgångar väntar de närm-aste åren. Redan idag råder det personalbrist. Buss-branschens riksförbund räknar med att det behövs ytterligare 5000 bussförare för att komma i balans.

Vi vill underlätta för att utbilda fler bussförare

genom att ändra reglerna för vem som får ta busskörkort, så kallad D-behörighet. I dag måste man vara 21 år för att få ta D-körkort i Sverige, och det sätter käppar i hjulet för många unga som är på väg ut i arbetslivet och som skulle kunna tänka sig en yrkes-bana som bussförare. En sänkning av lägsta tillåtna ålder för att få ta busskörkort/körkort till 18 år skulle medföra fördelar för såväl bussbranschen som för arbetshungriga unga vuxna.

Moderaterna anger som hinder att unga förare enligt Statistiska central-byrån är överrepresenterade i trafikolyckor. Men den statistiken grundas på personbilsolyckor, inte på olyckor med buss. Körkort för godstransporter med lastbil kräver att föraren fyllt 18 år. Vi socialdemokrater anser att det är rimligt att samma åldersgräns gäller för buss.

Pia Nilsson

ledamot (s) av riksdagens trafikutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons