Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (S): Är barn i fristående skolor viktigare än andra?

Nu har utbildningsminister Jan Björklund (FP) presenterat delar av regeringens förslag till kommande skollag. Beslutet vi fattade den 10 juni i riksdagen handlade om offentliga bidrag på lika villkor.

Annons

Vi beklagar att regeringen inte bjudit in oppositionen till några överläggningar för att söka gemensamma lösningar. Det hade alla inblandade tjänat på, inte minst alla elever och all personal.

Vår socialdemokratiska utgångspunkt är att det verkligen ska vara lika villkor mellan fristående och kommunala skolor. Den sammanhållna skolan måste vara basen i svensk skolpolitik. I skolan ska alla kunna utvecklas och nå bästa resultat oberoende av vilken bakgrund man har.

Skolan ska också vara en mötesplats för barn och unga med olika kön samt social, etnisk och religiös bakgrund. Tanken är att vi alla får ett bättre och mer jämlikt samhälle att leva i om alla ges möjlighet att utvecklas tillsammans. Det är framgångsrikt.

Dagens system på fri-skoleområdet har växt fram under flera år. I dag är det ett lapptäcke. När regeringen hade för avsikt att ta tag i dessa problem såg vi med tillförsikt fram emot att det skulle bli lika regler. Tyvärr har regeringen misslyckats med detta arbete.

Låt mig ge ett par exempel. Om kommunerna ökade satsningarna på skolan med ett antal procent skulle den satsningen även tillkomma fristående skolor. Det är en självklarhet. Om man ökar bidragen till de kommunala skolorna är det självklart

att också de fristående skolorna får del av dem.

På samma sätt måste det vara om man sparar. Det som varenda kommun i det borgerliga Sverige nu håller på med är just att spara på skolan. Det gäller dock inte de fristående skolorna. Är barnen i de fristående skolorna viktigare? Varför drabbas inte de av de borgerligas politik när man sparar på skolan? Varför är det bara de kommunala skolorna som ska spara? Det är inte lika villkor.

En annan omtvistad fråga är kompensationen för momskostnader för fristående skolor. I stället för att kompensera friskolorna för den faktiska momskostnaden på 2–3 procent har regeringen nu bestämt sig för en schablon på 6 procent. Att redovisa den faktiska momsen anses vara ”administrativt mycket krävande”.

Ett märkligt resonemang eftersom varje liten firma har full momsredovisningsskyldighet i dag. Friskolorna kommer således att bli överkompenserade på de kommunala skolornas bekostnad. Är det att ge offentliga bidrag på samma villkor?

Vi hade hoppats att det verkligen skulle bli lika villkor, vilket alla barn i landets skolor är värda att få ta del av. Det ska inte vara olika villkor beroende på vilken skola ens föräldrar har valt. Vill man åstadkomma lika villkor mellan olika huvudmän kan man inte som

regeringen gör ställa sig ensidigt på fristående skolornas sida och utgå från att endast dessa är missgynnade. Den goda intentionen blir då bara en halvmesyr.

riksdagsledamot för Västmanlands län,

ersättare i utbildningsutskottet

Pia Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons