Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (S): Åtgärdsprogram för ökad vinterberedskap behövs

Annons

Vi socialdemokrater kräver att regeringen vidtar skyndsamma åtgärder för att komma till rätta med tågkaoset. Efter en begäran kommer infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd (M) till trafikutskottet i veckan för att förklara varför regeringen inte agerar och varför Trafikverket nu har fått i uppdrag att ta pengar från viktiga vägbyggen för att klara det mest akuta järnvägsunderhållet.

Läget är mycket allvarligt. Riksrevisionen, regeringens egen utredare Per Unckel samt Trafikverket är alla djupt kritiska till regeringens brist på insatser mot tågkaoset.

I budgetpropositionen för nästa år drar regeringen medvetet ned på järnvägsunderhållet. Infrastrukturministern kan därför inte längre skylla ifrån sig, utan måste börja ta ansvar för att regeringen har prioriterat ned järnvägsunderhållet.

Insikten om att det faller löv på hösten och snö på vintern borde ha sjunkit in också hos regeringen. Människor måste kunna lita på tågtrafiken oavsett årstid. Kampen mot tågkaoset kommer därför att bli en av våra allra högst prioriterade uppgifter i trafikutskottet de kommande åren.

Vi socialdemokrater har lagt fram ett fempunktsprogram:

1. Ge Trafikverket omedelbart i uppdrag att ta fram ett samlat åtgärdsprogram för ökad vinterberedskap.

2. Öka investeringarna i järnvägsnätet med 760 miljoner kronor redan 2011.

3. SJ måste få ett tydligt samhällsuppdrag: att vara ett enkelt, prisvärt och pålitligt resealternativ. Då behövs en prispolitik på biljetter som gör att de kan vinna marknadsandelar från andra transportslag.

4. Genomför omedelbart de åtgärder som Riksrevisionen rekommenderar – framför allt när det gäller att stärka styrningen av resurser till järnvägen.

5. Se över hur underhållsverksamheten är organiserad – för att skapa ett mer effektivt underhåll.

Pia Nilssonriksdagsledamot

för Västmanlands län,

trafikutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons