Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (s): Inkomstprövning av barnbidraget ett dåligt förslag

Annons

Maud Olofsson (c) vill inkomstpröva barnbidraget. Hon säger att det är orättvist att många höginkomsttagare kan sätta in hela barnbidraget på banken åt sina barn, medan låginkomsttagare är beroende av bidraget för att få pengarna att räcka till.

Det är lätt att hålla med om att höginkomsttagare inte behöver dessa pengar. Men man ska komma ihåg att Olofsson sätter gränsen för höginkomsttagare redan vid 20 500 kronor i månaden.

Vi socialdemokrater tycker att inkomstprövning är ett dåligt förslag. Barn-bidraget handlar för oss om mer än pengar. Det handlar om solidaritet. Vi vill ha ett samhälle, där alla bidrar efter sin förmåga och där alla får del av gemensamma resurser efter behov. Ett sådant samhälle gynnar alltid dem som har det tuffast.

Skulle barnbidraget inkomstprövas, skulle alla de som betalar till systemet men som inte får barn-bidrag, förmodligen börja ifrågasätta varför de skall fortsätta betala skatt.

Det är just det här hela den generella välfärds-modellen bygger på, och som barnbidraget är ett bra exempel på. Det är de med de högsta inkomsterna som betalar mest till barnbidraget. Med andra ord är barnbidraget en utmärkt omfördelning från dem som har till dem som behöver.

Men det är kanske just det som centern i förlängningen vill se. Den svenska välfärdsmodellen är kanske ingenting för den nya stureplanscentern.

Vad har centern gjort för låginkomsttagarna? Centern har höjt fastighets-skatten för vanliga hus-ägare och sänkt den för miljonärer. Centern tar högre skatt av pensionärer, sjuka och arbetslösa än av löntagare. Centern har höjt a-kassan kraftigt och försämrat sjukersättningen. Centern har gett oss högre boendekostnader, bensin- och matpriser, för att ta några exempel.

Centern har gjort ett hål i plånboken för många låginkomsttagare!

Pia Nilsson

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons