Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (s): Julsagan om Karl-Bertil Jonsson snart sann

Annons

Kall lyser julens stjärna på dem som icke hava något hem. Det konstaterar Tage Danielsson i sin klassiska saga Karl-Bertil Jonssons julafton.

Det gångna året lyste julens stjärna kallt även på dem som inte har något arbete eller inte är friska. För aldrig någonsin tidigare har de som nu blir arbetslösa eller sjuka haft sämre ekonomisk trygghet. Regeringens urholkning av a-kassan och försämringar i sjukförsäkringen har styrt samhället åt fel håll.

En metallarbetare som nu blir arbetslös får inte mer än 11 000 kronor i ersättning. Samtidigt har regeringen minskat insatserna för att hjälpa arbetslösa att hitta nya jobb eller att omskola sig.

Vägen tillbaka har därmed blivit längre än någonsin. Klockan har vridits tillbaka mot den tid som skildras så bra av Tage Danielsson då Karl-Bertil Jonsson lyste upp samhällets skuggsida.

Karl-Bertil Jonssons julafton har hittills varit en saga som utspelar sig i en svunnen tid. Verkligheten börjar tyvärr alltmer överensstämma med dikten. Istället för att stötta människor som behöver hjälp sorterar den moderatledda regeringen bort dem. Det är inte värdigt en välfärdsstat. Sverige behöver en ny färdriktning. En politik som tar sin utgångspunkt i solidaritet mellan människor. Ett samhälle där stöd ges efter behov och där var och en bidrar efter förmåga.

Politiken ska handla om att möta lågkonjunkturen, få igång ekonomin och skapa fler jobb - inte att vidga klyftor och öka orättvisorna.

Pia Nilsson

riksdagsledamot för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons