Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (s): Moderaterna bara fiskar röster

Annons

Ett förslag om att småbarnsgrupper i förskolan inte ska ha fler än tolv barn kom i förra veckan från moderaterna. Mycket intressant, tycker jag, särskilt med tanke på att detta förslag är klassisk socialdemokratisk politik.

Problemet är dock att förslaget inte alls ligger i linje med moderaternas egen politik, och därmed ställer jag mig frågan hur detta ska kunna förverkligas. I Fredrik Reinfeldts regering finns varken det ekonomiska utrymmet eller den politiska viljan för att få ner antalet barn till tolv per grupp.

Kommun- och finansmarknadsministern meddelade i helgen att kommunerna inte kommer att få höjda statsbidrag, trots det ekonomiskt bekymmersamma läget. Kommunerna kan heller inte räkna med riktat stöd för att finansiera mindre barngrupper.

De borgerliga partierna i allmänhet, och centern och moderaterna i synnerhet, är starkt emot riktade statsbidrag. Faktum kvarstår: kommunerna kommer inte att ha en chans att förverkliga detta förslag.

Ett ännu kärvare ekonomiskt läge väntar i stället kommunerna framöver. En halv miljon människor har lämnat a-kassan och det betyder att många kommer att stå helt utan försörjning framöver i dessa varseltider. Då blir det kommunernas skyldighet att genom socialbidrag hjälpa folk på fötter. Allt detta i ett redan kärvt läge - utan hjälp från staten.

Den politiska viljan, då? Moderaterna vill ha ett tak på 12 barn per grupp, folkpartiet 15, medan centern inte vill ha något tak alls. Kristdemokraterna vill helst att barnen stannar hemma.

Jag tror, tyvärr, att detta bara är ännu ett utspel för att kamma hem röster från barnfamiljer.

Under den ekonomiska krisen på 1990-talet ökade barngruppernas storlek. Sedan lyckades vi socialdemokrater genom särskilda bidrag till kommunerna faktiskt få ett trendbrott 2006. Men det var det första som den nuvarande regeringen tog bort.

Moderaterna slänger ur sig förslag och löften titt som tätt, men tar varken ansvar för finansiering eller politisk förankring.

I vårt förslag till budget har vi avsatt 200 miljoner kronor under de nästkommande tre åren till mer personal i förskolan.

Pia Nilsson

riksdagsledamot för Västmanland

Sala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons