Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (s): Obligatoriska alkolås senast år 2012

Det råder numera ganska stor enighet om att regeringen håller på att tappa greppet om kampen mot rattfylleri.

Annons

Målet att minska antalet döda och skadade på de svenska vägarna måste prioriteras och störrefokus hamna på frågan om alkohol och trafik. Förtyvärr går utvecklingen åt helt fel håll. Förra året dog 490 människor i trafikolyckor i Sverige och ungefär 160 av dödsfallen inträffade till följd av alkohol eller drogpåverkan.

De senaste tio åren har alkoholförbrukningen i Sverige ökat markant, vilket också märks i trafiken. Här behövs således massiva insatser göras, men några kraftfulla initiativ från regeringshåll går inte att se. Undantaget är utredningen som om att tvinga alla rattfyllerister att monteraalkolås för att de ska få tillbaka körkortet. Det är bra, men långtifrån tillräckligt.

Samtidigt har regeringen stoppat undan den viktiga "Alkolåsutredningen" i en gömd skrivbordslåda i regeringskansliet. Där krävs alkolås i alla nya personbilar från år 2012. Menansvarig minister Åsa Torstensson vacklar tillsammans med moderaterna i riksdagens trafikutskott.

Infrastrukturministern har uttalat att Sverige inte ska gå före på det här området - tvärt emot utredningsförslaget och tidigare regeringsinitiativ.

Alkolås är en viktig signalfråga i kampen om att få bort alkoholen från all bilkörning i Sverige. Volvo erbjuder redan sådan utrustning i serieproduktion och Saab är på god väg. För att skynda på utvecklingen måste regeringen ange färdriktningen.

Enligt en undersökning, som MHF nyligen utfört bland Sveriges kommuner, finns det alkolåsförsedda bilar i kommunal regi i mer än hälften av landets kommuner. Det är en fantastisk framgång på bara några år men alla kommunala fordon bör så fort som möjligt ha ett monterat alkolås.

Frågan om hårdare tag mot rattfylleriet har ett starkt folkligt stöd i Sverige. Nu krävs mer kraftfulla åtgärder mot rattfylleriet för att antalet döda äntligen kan vända nedåt.

Deträcker inte med hastighetskameror och vajerräcken - regeringen bör omgående utforma ett förslag med obligatoriska alkolås på alla nya svenska bilar senast år 2012.

Pia Nilsson (s)

ledamot i trafikutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons