Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (S): Orimligt att bestämma yrkesbana vid 15 års ålder

Hårdare tag, javisst. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) beskriver sin gymnasiereform helt rätt och riktigt. I korthet utkristalliserar sig två nya grepp som tydligt skiljer sig från socialdemokratisk politik.

Annons

För det första gäller det att veta vad man vill bli redan när man är lämnar grundskolan vid 15 års ålder. För sedan blir det svårt att ångra sig. Regeringen har skurit ner mer än en miljard på Komvux och var tredje plats är borta, så att ta igen något på Komvux senare blir svårt. För det andra innebär förslaget till ny gymnasieskola en strikt indelning av eleverna: yrkes- eller högskoleförberedande linjer. Väljer man yrkesförberedande blir man inte behörig att läsa vidare på universitet eller högskola. Nästan hälften av alla gymnasieelever berövas nu den grundläggande behörigheten till högskolan.

När jag arbetade som lärare på Naturbruksgymnasiet i Sala hade jag förmånen att få jobba med många begåvade ungdomar från länet som sannolikt inte självmant hade valt att läsa högskoleförberedande ämnen om de hade ställts inför ett sådant val vid 15 års ålder. Det hade varit enklare att välja karaktärskurser. Men då hade skolan blivit betydligt andefattigare, för många är de uppsatser, poem och litteraturdiskussioner som har lämnat oförglömliga spår både hos mig och hos andra.

Nu skapar regeringen återvändsgränder och stänger dörren för många elever. Förslaget till ny gymnasieskola ger dessutom otillräckliga kunskaper för ett modernt arbetsliv. Som socialdemokrat är jag rädd för att nästa generation kommer att få svårare att byta jobb med den nya gymnasieskolan.

Arbetslivet är föränderligt i dag. Folk jobbar inte längre kvar på samma arbetsplats tills de belönas med en guldklocka efter 25 år. Att ett modernt arbetsliv innebär att folk byter både yrke och arbetsplats flera gånger under en yrkeskarriär tycks helt ha undgått regeringen. Med de nya reglerna låses människor fast vid sina val de gör redan

i 15-årsåldern. Det är inte rimligt.

riksdagsledamot för Västmanlands län

Sala

Pia Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons