Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (s): Regeringen duttar lite här och lite där

Annons

Det krävdes 40 000 varslade innan regeringen reagerade. Efter starka påtryckningar från Svenskt Näringsliv, fackförbunden, kommuner och landsting och Riksbanken blev trycket till slut för hårt. Regeringen retirerade. Att fortsätta stoppa huvudet i sanden, och låtsas som om vi i Sverige inte berörs av kriserna i världen, är inte längre något gångbart koncept.

Här besitter nu regeringen världens chans att visa på politisk handlingskraft i en kristid av sällan skådat slag, men vad gör man? Jo, man duttar lite här och man duttar lite där i ett stimulanspaket knappt värt namnet. Åtta miljarder kronor per år avsätts när vi snarare skulle behöva satsningar på närmare 25 miljarder. Kritiken har inte låtit vänta på sig utan det samfällda omdömet från svenska folket är att regeringens insatser helt enkelt inte räcker till.

Visst är det bra att även regeringen vill införa ett ROT-avdrag (reparation, ombyggnad och tillbyggnad) för att få fart på byggbranschen och att mer pengar avsätts till Arbetsförmedlingen, men det räcker inte. Var finns stimulansen till pensionärerna som har blivit det bortglömda folket i det borgerligt styrda Sverige?

Var finns stimulansen till skolan, vården och omsorgen? Trots minskade skatteintäkter och sämre ekonomi kommer inte länets kommuner att få en krona till av staten för att undvika uppsägningar av lärare, undersköterskor och barnskötare. Den sänkta arbetsgivaravgiften på en procent är redan intecknad. Det räcker inte.

Var finns stimulansen till barnfamiljerna? Var finns stimulansen till småföretagarna? Var finns stimulansen till fler platser inom högskolan och till spetsutbildningar inom industrin som på lite längre sikt kan stärka vår konkurrens när konjunkturen väl vänder?

Det är i nöden politiken prövas, så upp till bevis regeringen Reinfeldt! Det här räcker inte.

Pia Nilsson

riksdagsledamot för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons