Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (s): Regeringenlovar runt och håller tunt

Annons

Moderaterna lovade miljardsatsningar på rättsväsendet. Men de svek väljarna redan i sin första budget. Många hade förväntat sig att löftena skulle infrias redan nu. Men så blev det inte. I stället visar det sig att varje budget som borgarna lägger innebär neddragningar.

För två år sedan lovade moderaterna att om man kom till makten så skulle rättsväsendet få tre miljarder kronor mer 2007 och 2008 än vad socialdemokraterna lovade. I verkligheten blev det löftet värt en tiondel. Inför valet 2006 drogs tidigare löften tillbaka. Nu lovade den samlade borgerligheten trekvarts miljard kronor mer 2007.

I verkligheten blir det en tredjedel av löftet.

Statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande i regeringsförklaringen om att satsningarna på rättsväsendet är de största någonsin är därför en lögn som inte blir mera sann för att den upprepas gång på gång. Under förra mandatperioden ökade vi socialdemokrater anslagen till rättsväsendet med över fem miljarder kronor.

Den satsningen kommer inte borgerligheten nära.

Resultaten av borgarbluffen mot rättsväsendet innebär bland annat att polisens resurser dras ner med 200 miljoner för år 2008 jämfört med vad den borgerliga regeringen lovade så sent som förra året i sin budget. Det måste vara en stor

besvikelse för polisen.

Polisen har en mycket viktig roll i det brottsbekämpande arbetet. Vi socialdemokrater har ställt höga krav på polisens förmåga. Polisen ska arbeta effektivt och vara tillgänglig för medborgarna. Därför fick polisen både effektiva verktyg och kraftigt ökade anslag under en rad år med socialdemokratisk regering. Det är viktigt att inte tappa mark nu.

Därför fortsätter vi socialdemokrater vår satsning på polisen. Över 100 miljoner kronor mer får polisen i vår budget för 2008 än vad den borgerliga regeringen ger. 20 miljoner kronor ska öronmärkas för att bekämpa barnpornografi och människohandel.

Det är viktigt att rättsväsendet får resurser för att bekämpa kriminalitet. Men det bästa sättet att långsiktigt bekämpa brott är att skapa ett samhälle där de sociala klyftorna är små - ett samhälle där alla behövs. Det har aldrig varit borgerlighetens styrka.

Pia Nilsson

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons