Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (S): SJ måste se över sitt ­biljettsystem

I dag är det billigare att ta bilen än att åka tåg i Sverige, om du inte har bokat tågbiljetterna 90 dagar innan avresedatum.

Annons

Beräkningar visar att om två personer beställer biljetter en vecka innan avfärd så kan de på vissa sträckor tjäna över tusen kronor genom att ta bilen i stället. 

Siffror från SCB visar dessutom att prisutvecklingen på tåg, flyg och bensin har varit betydligt högre än konsumentprisindex (KPI). Den största prisökningen har skett på tågbiljetter.

SJ:s styrelse måste givetvis arbeta utifrån bolagets bästa, men bolaget får aldrig glömma sitt uppdrag att vara ett kundnära reseföretag. Rimliga biljettpriser ingår i det uppdraget. 

Det biljettsystem som SJ använder sig av i dag har till stora delar anammats från flygbranschen där man vill att det ska löna sig att vara ute i god tid. Idén är god men passar inte flertalet tågresenärer som sällan kan ha en framförhållning på tre månader utan ofta beställer sin resa en vecka innan. 

Genom att delta i en auktion på nätet kan man ha turen att komma över en biljett billigt också när man har kort framförhållning. Detta kräver dock att du har tid att följa auktionen, som ibland äger rum mitt i natten, och att det finns biljetter kvar till den sträcka du vill åka. Tanken må vara god men är det verkligen meningen att man som tågresenär ska behöva förfara på det viset för att få ett vettigt biljettpris? 

SJ:s affärsidé har ett tydligt hållbarhetsfokus, nämligen att erbjuda ett effektivt och miljövänligt resande så att fler väljer tåget som transportmedel. Det är inte hållbart vare sig ekonomiskt eller miljömässigt att ett par eller en familj med två barn ska behöva betala tusen kronor mer för att åka tåg i stället för bil. 

Min uppmaning till SJ:s styrelse är att skyndsamt se över biljettsystemet för att locka fler bilister att ta tåget i stället 

Pia Nilsson (S)

Riksdagsledamot i Trafikutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons