Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (s): Slott och koja ska inte beskattas lika

Annons

Länets borgerliga riksdagsledamöter känner sig pressade av dåliga opinionssiffror och kritiken mot regeringens politik.

Inte minst är de stressade av fastighetsskatten.

Många småhusägare hade uppenbarligen förväntat sig att fastighetsskatten skulle avskaffas på riktigt. Nu finns den kvar, även om den kallas för kommunal avgift. Taket blev högre än vad som lovades i valrörelsen. Beskattningen vid försäljning höjdes, trots att borgerliga politiker tidigare kritiserat denna reavinstskatt för att vara "konfiskatorisk".

Skatten på såväl gamla som nya uppskov är kanske det som retat upp folk mest eftersom detta aldrig nämndes när man lovade att "avskaffa fastighetsskatten". I stället för att stå för sin ändrade politik tar man till greppet att jämföra sina egna siffror med en tänkt socialdemokratisk fastighetsskatt.

Skatteutskottets borgerliga riksdagsledamöter har valt att glömma att socialdemokraterna avsåg att frysa fastighetsskatten på 2005 års nivå, att vi lovade att inte ta ut mer i fastighetsskatt och att vi avsåg att utreda fastighetsskatten tillsammans med hela skattesystemet.

I våra budgetalternativ i riksdagen har vi sedan fullföljt dessa löften. Vi införde en begränsningsregel 2001, som innebar att fastighetsskatten inte skulle överstiga fyra procent av hushållsinkomsten. Denna begränsningsregel avskaffades av den borgerliga majoriteten.

Vi socialdemokrater tänker alltså inte ta in mer i boendeskatt än idag. Men vi anser att det är fel att de största skattelättnaderna går till dem med de dyraste fastigheterna, något som alla andra boende får vara med och betala.

Vi vill att fastighetsskatten ska vara rättvis. Slott och koja ska inte beskattas lika. Villor med lågt taxeringsvärde ska ha lägre skatt än hus med högt taxeringsvärde. Vi vill inte att vanliga löntagare med vanliga inkomster ska betala mer i skatt.

Pia Nilsson

Riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons