Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (S): Unga behöver känna att vi står bakom dem

Unga människor står för en stor och positiv kraft i vårt samhälle, de är kreativa och ser nya lösningar. Att ingjuta hopp och framtidstro i dagens unga generation är en framtidsinvestering.

Annons

Men det behövs ett ledarskap där de unga känner att vi står bakom dem. Vi Socialdemokrater vill erbjuda en politik som gör att de unga kan växa och utvecklas. Vi vill visa en modern väg in i framtiden. Det här är några av våra förslag:

Sommarundervisning för studenter utan grundläggande behörighet

De som inte har grundläggande behörighet ska få möjlighet att läsa upp den, omedelbart, i sommar. I samband med undervisningen ska också studenterna erbjudas karriär- och studievägledning

Första jobbet-avdrag

Första jobbet-avdraget innebär att de arbetsgivare som anställer en ung långtidsarbetslös får göra ett skatteavdrag på två tredjedelar av lönen, under maximalt tolv månader.

Möjlighet till längre praktik

Idag får en ung person som har varit arbetslös länge göra praktik i maximalt tre månader. Den gränsen är för kort. Vi föreslår att regeln utökas till nio månader.

Traineeprogram i välfärden

Offentlig sektor står inför stora behov av nyrekryteringar de närmaste åren. Det gäller både vårdbiträden och yrkeslärare, men också andra yrkesgrupper. Vi vill investera en miljard kronor i ett traineeprogram i välfärden. Det räcker till cirka 3 000 traineeplatser.

Bättre stöd till unga med funktionsnedsättning

För att Arbetsförmedlingen ska kunna erbjuda bättre stöd vill vi avsätta 25 miljoner kronor till för mer individuellt stöd för unga med funktionsnedsättning.

Praktik för nyutexaminerade akademiker

Vi vill genomföra en särskild jobb- och praktiksatsning på statliga myndigheter riktad till de unga akademikerna som är på väg att avsluta sina studier och nu möter en hård arbetsmarknad.

Lärlingsplatser för långtidsarbetslösa ungdomar

Många unga arbetslösa saknar studievana och behöver en nära kontakt till arbetslivet för att uppdatera sin kompetens. Därför vill vi inrätta 4 000 lärlingsplatser, där utbildningen motsvarar yrkeskomvux. Arbetsplatser som tar emot lärlingar får ersättning för det.

Pia Nilsson

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons