Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (S): Utanförskapet ökar och klyftorna vidgas

Annons

När regeringsförklaringen lästes upp vid riksdagens öppnande nyligen var vi många som hoppade till. Från talarstolen levererade statsminister Fredrik Reinfeldt följande påstående: ”Vi vänder inte åter till ett Sverige där över en miljon människor, var femte svensk i arbetsför ålder, ställs utanför. Där arbetslinjen avvecklas och bidragslinjen byggs ut.”

Enligt Moderaternas egen definition av ”utanförskap” befann sig över en miljon individer i utanförskap år 2006. Enligt beräkningar från riksdagens utredningstjänst kommer utanförskapet nästa år att uppgå till 1,3 miljoner individer. Det betyder att utanförskapet under den borgerliga mandatperioden kommer att öka med 300 000.

Vidare lät statsministern deklarera följande: ”Vi vill inte igen se att vi mitt i en högkonjunktur får växande klyftor mellan de som har jobb och de som står utanför arbetsmarknaden.”

Faktum är att regeringen både har sänkt taket i a-kassan och försämrat ersättningsnivån under högkonjunkturen. Bara genom förändringen av taket fick 187 000 personer sänkt arbetslöshetsersättning, enligt riksdagens utredningstjänst. Dessutom har man valt att sänka inkomstskatterna enbart för dem som har jobb. Klyftorna har ökat.

Oberörd fortsatte statsministern sin uppläsning av regeringsdeklarationen: ”Sänkningen av arbetsgivaravgifterna för alla och särskilt unga har gett nya möjligheter till jobb.”

Ungdomsarbetslösheten har de senaste två åren ökat och är nu drygt 25 procent. Ökningen är betydligt snabbare i Sverige än i EU som helhet, enligt Statistiska centralbyrån.

Statsministern hade också ett intressant budskap till våra pensionärer: ”Vi vill att Sverige ska vara ett bra land för våra äldre. Skatten sänks med 3,5 miljarder per år från 2010. Det ökar pensionärernas trygghet och förbättrar marginalerna.”

Enligt Pensionärernas riksförbund har regeringen ökat skatten för pensionärerna med 659 kronor per månad jämfört med löntagare. Nu ger man tillbaka 150 kronor, vilket betyder att pensionärerna ändå kommer att betala 500 kronor mer i skatt varje månad än de som jobbar.

Utanförskapet har ökat, klyftan mellan dem som har jobb och dem som står utanför har vidgats och pensionärerna kommer att få fortsätta betala mer i skatt än löntagarna.

Verkligheten överträffar dikten – med råge.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons