Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (s): Varför tvingas välja mellan vård och skola?

Nu är den moderatstyrda regeringen i full färd med att ändra lagen så att kommuner och landsting ges möjlighet att medfinansiera vägar och järnvägar som är statens ansvar.

Annons

I stället för att avsätta mer statliga medel till infrastrukturen anser regeringen att det finns pengar att hämta från kommuner och landsting.

En något märklig slutsats med tanke på de prognoser som regeringen själv har presenterat och som visar att ekonomin för landets kommuner och landsting kommer att försämras

rejält de kommande åren. Man kommer att ha fullt sjå med att klara av kärnverksamheterna som skola, vård och omsorg.

Ändå framhärdar infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) och hennes borgerliga kollegor med att lägga betalningsansvar för statliga vägar och järnvägar på kommuner och landsting.

Det sägs att medfinansieringen ska vara frivillig. Men hur kommer den frivilligheten att fungera i praktiken? Vad händer med de kommuner och landsting som väljer att säga nej? Kommer de att få vänta längre på sina vägar och järnvägar?

Får de kommuner och landsting som har stora infrastrukturbehov, men som gör bedömningen att de inte har råd att betala, också ställa sig i kö? Sannolikt kommer de som är beredda att betala få förtur och då hamnar man i det hörn som regeringen vill måla in oss i.

Frågan är om det ens kan anses rimligt att behöva välja mellan spår och skola, väg och vård? Pengarna ska ju tas från samma påse.

Detta förslag lägger den moderatstyrda regeringen fram i tider när skatterna har sänkts med 600 miljarder kronor sett över en

10-årsperiod och när staten går med över 100 miljarder kronor i överskott. Pengar finns uppenbarligen, men inte hos landets kommuner och landsting.

Det vore mer rakryggat av regeringens företrädare att tala om vilka de politiska motiven till förslaget egentligen är. Varför anser den moderatstyrda regeringen att kommuner och landsting ska behöva välja mellan spår och skola eller väg och vård?

Pia Nilsson

riksdagsledamot för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons