Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (s): Vem ska betala förstärkningen av järnvägen?

Annons

De moderata riksdagsledamöterna Sten Nordin och Staffan Anger krävde häromdagen förstärkning av järnvägen Västerås-Stockholm (VLT 26 november). Lösningen är byggandet av Citybanan i Stockholm och fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll.

Jag välkomnar moderaternas nya inställning. Äntligen har man satt klackarna i backen och insett att Citybanan är en nödvändig investering! Så lät det inte för ett år sedan när den borgerliga regeringen tillträdde. Det påbörjade arbetet med Citybanan stoppades och man ville utreda tredje spåret genom Stockholm ännu en gång.

Sträckan Tomteboda-Kallhäll har nått sitt kapacitetstak och behöver snabbt förstärkas. Men ska inte regeringen ta något

ansvar alls för de nya spåren? Är det verkligen bara upp till kommuner och landsting runt Mälardalen att finansiera detta infrastrukturobjekt? Nu när det går så bra för Sverige borde staten i allra högsta grad kunna ta det största ansvaret. Eller vad tycker egentligen moderaterna om det?

I opposition kritiserade moderaterna s-regeringen för otillräckliga investeringar i järnvägssystemet. Nu när man har regeringsmakten är kritiken glömd. Regeringen ger pengar till visst underhåll men anslaget till Banverkets investeringar räcker inte på långa vägar. Istället riskerar den satsning som s-regeringen påbörjade för några år sedan att avbrytas.

Regeringen tar inte sitt ansvar för vår gemensamma infrastruktur, som är en nödvändig förutsättning för tillväxt och utveckling. Vi har en stark högkonjunktur och statens

kassa är full. Då skänker regeringen miljarder

i skattesänkningar till den rikaste delen av befolkningen istället för att satsa på vår framtid. Dessutom ska statliga företag, som levererar miljarder till vår gemensamma plånbok,

säljas ut.

Med sådan politik kommer det inte att finnas pengar till nya järnvägar, hur viktiga de än är för välfärden. Nordin och Anger borde ta en allvarlig diskussion med sin finansminister.

Pia Nilsson

Riksdagsledamot för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons