Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pigg 100-åring räddar liv

Annons

Framtiden är alltid oviss, då vi emellanåt möts av mer eller mindre traumatiska upplevelser. En av mina första inträffade för 72-år sedan då en kompis och jag var ute på isen till en å som rinner ut i Dalälven medförande bandyklubbor och boll, som rullade nära ett mindre vattenfall. När jag skulle hämta den brast isen i vars kant jag hängde på underarmarna medan kroppen trycktes upp mot isens undersida. Vi var ensamma långt från närmaste hus.

Min då tolvårige kompis lade sig på magen och ålade sig fram en bit samt räckte mig bandyklubban. Den lilla, enda och fasta punkten var tillräcklig för att ge kraft att komma upp trots den hala isen och den våta, tunga och kalla kläderna. Livet var räddat!

Jag har anledning att tacka två för den hjälpen. Den ena var min kamrat. Den andra lord Baden-Powell, som i år för 100 år sedan med ett par dussin pojkar i England prövade sina idéer om scouting, som i dag växt till över 30 miljoner flickor och pojkar runt världen.

Min kompis var en av de många som inom scoutrörelsen lärt sig praktiska nyttigheter. Jag blev och är fortfarande medlem, utan att nu leda avdelningar eller tillhöra kår- distrikts- eller förbundsledning. Scoutrörelsen har varit mitt främsta universitet, även om jag också skaffat några akademiska betyg.

Scoutrörelsen bygger på samverkan i patruller (5-8 ungdomar) med egna rop, sånger, utrustning och loggbok. Patrullen är laget i avdelningens tävlingar, som bör innehålla olika aktiviteter för att på bästa sätt nyttja och utveckla de olika patrullmedlemmarnas individuella kunskaper och färdigheter.

Något som förändrat scoutings innehåll var skolväsendet. När jag kom med för 72 år sedan var det endast cirka 10 procent av barnen som fortsatte utbildning efter sjuårig folkskola. Scoutrörelsens klassprov kom därför att bestå av nyttig kunskap om växter, djur, sjukvård, livräddning, orientering, enkel astronomi, matlagning med mera.

Under krigsåren fanns få transportmedel, så färden till läger gick ofta per cykel med en släpkärra för tält och kokutrustning. Liggunderlag var granris eller halm i madrassvar. Sovsäcken var ofta en filt eller ett täcke hopsydd till påse. Det vanligaste tältet var fyramans ryggåstält, men några kårer hade råd med patrulltält och en del hade kronans stora tält för en hel avdelning.

Kök och vardagsrum byggdes på plats med hjälp av kniv, såg, yxa och spade. Arbetet utvecklade kreativitet och krävde samverkan för att överleva.

Scoutrörelsen är fortfarande en pigg 100-åring som både räddar liv och ger livet innehåll.

@Byline - endast namn:Thore -King- Gårmark

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons