Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pingstpastor: Guds ord skyddar oss

Annons

Jag gör några reflektioner när jag läser Claes-Bertil Ytterbergs debattartikel i VLT den 26 april:

* Det är inte lätt att vara kristen ledare i vår tid. Jag delar den våndan med biskopen.

* Det är inte lätt att ta emot kritik i "kärleksfrågor". Jag förstår den frustrationen.

* Det är väldigt svårt att definiera kärlek. Jag förstår inte markeringarna som Ytterberg gör.

Det finns människor som av hela hjärtat tror att det förnämsta uttrycket för kärlek är Guds kärlek som den beskrivs i Bibeln. Dessa har ofta en mycket stark tilltro till det vi känner Guds ord. Om man tror på en kärleksfull Gud som vill människans bästa, är det då så konstigt att man utgår från vad denne sagt? Att man i själva verket ser instruktionsboken som beskyddande och kärleksgivande? Jag kan inte ta människor i försvar som agerar kärlekslöst mot biskopen i dessa frågor. Lika lite borde en biskop i Svenska kyrkan måla ut bibeltron som sin fiende. Frågan är om biskopen inte svarar med samma mynt han själv ogillar. Samtal i en respektfull ton är sannerligen vad vi behöver.

Jag tror att biskopen får svårt att driva sin tes "Alla har rätt till kärlek" i ett längre perspektiv. Det finns de som vill uttrycka sin sexualitet i månggifte, umgänge med djur etcetera. Är det också allas rätt till kärlek? Kan och ska otrohet rättfärdigas med kärlek som motiv? Vad svarar vi då övergivna människor? Är det inte så att man vid närmare eftertanke inser att inga relationer fungerar bara med egna rättigheter? Det finns något som heter skyldigheter också.

Ramen för kärleken som ges i Bibeln är inte begränsande, den är beskyddande för människor även i vår tid. Jag tror att vår uppgift som förkunnare av evangeliet är att hjälpa människor till att uppleva kärlek formad av sanning och nåd.

Daniel Alm

Pastor i Pingstkyrkan, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons