Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plusjobb leder inte till arbete

Annons

I Sverige och Västerås har vi haft högkonjunktur. Detta borde ha varit en framgångsfaktor när det gäller jobben, framförallt bland ungdomar som är de första som kommer ut i arbete när konjunkturen vänder. Trots detta fortsätter ungdomsarbetslösheten att ligga på en konstant hög nivå.

Arbetslösheten är ur flera perspektiv negativ, ur ett nationellt perspektiv negativ för tillväxten och ett individuellt perspektiv destruktivt för självkänslan och framtidstron, särskilt för ungdomar som aldrig fått möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden och därmed heller aldrig kunnat bli självförsörjande. Deras framtidstro har blivit kvävd i sin linda.

Istället blir de hänvisade till bidrag som sin månatliga inkomst. Man fastnar i ett bidragsberoende trots att man har både kompetens och vilja att arbeta.

Plusjobben är en politisk konstruktion som minst av allt leder till arbete. Det ger inte heller rätt förutsättningar för att öka chanserna på den ordinarie arbetsmarknaden. Politiska åtgärder som förmedlar låtsasjobb är ingen lösning på problemet. Det behövs företagare som vågar anställa. För detta krävs rätt förutsättningar för företagare i Sverige och i Västerås.

Vi i Västeråsalliansen menar att det är viktigt att Västerås är en av landets mest företagarvänliga kommuner samt att det skall finnas arbetskraft med rätt utbildning i staden, varför lärlingsutbildningar är av stor vikt.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet verkar blunda för problemet.

Jessica Polfjärd (m)

Vice ordförande för individ- och familjenämnden

Sonia Kjellsson (fp)

Ledamot Individ- och familjenämnden

Kennet Ericzon (c )

Ledamot Individ- och familjenämnden

Signild Mörlin (mp)

Ersättare Individ- och familjenämnden

Gerd Söderqvist (kd)

Ersättare Individ- och familjenämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons