Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plusjobben ger en fantastisk möjlighet

Annons

Vi har snart riksdagsval i Sverige och då är det nödvändigt för olika politiska partier att profilera sig. Men när den lokala alliansen i VLT den 28 augusti påstår att regeringens sysselsättningspaket som inkluderar plusjobben, inte leder till arbete, då har den politiska profileringen drivits för långt.

Hittills har 12700 plusjobb kommit igång i landet inom kommuner, landsting, statliga myndigheter och deras entreprenörer. Jag hoppas att många fler startar under hösten eftersom det ger en fantastisk möjlighet till jobb för många långtidsarbetslösa. Plusjobben ger minst två års anställning och att då påstå att de inte leder till jobb är minst sagt vårdslöst.

Arbetsplatsförlagda arbetsmarknadsåtgärder, som till exempel plusjobb, ger arbetslösa människor en lång rad fördelar - nya erfarenheter, referensmöjligheter, värdefulla nya kontakter och ny kunskap. En av de viktigare fördelarna är att självförtroendet stärks och tillvaron blir mer meningsfull.

För att tillgodose företagens och de arbetssökandes varierande behov behövs olika arbetsmarknadspolitiska program, till exempel arbetsmarknadsutbildning, lärlingsutbildning, starta eget, arbetspraktik, trainee för akademiker och anställningsstöd som tillsammans med plusjobb ökar möjligheterna till jobb för arbetslösa. Det är nödvändigt att driva en aktiv arbetsmarknadspolitik och för oss inom Arbetsförmedlingen som arbetar med människors omställning är arbetslinjen grundläggande.

Jag är däremot besviken för att man från den offentliga sidan i Västmanlands län inte har lyckats utnyttja sysselsättningspaketets möjligheter.

I vårt län har vi hittills kommit igång med 280 plusjobb. Vi kunde genom plusjobben haft 700 personer i meningsfyllt arbete om vi fullt ut hade kunnat utnyttja vår andel av sysselsättningspaketet. Vi har inte heller lyckats med att tillräckligt utnyttja de möjligheter som finns att kompetenshöja vårdpersonalen i länet och därigenom ge arbetslösa möjligheter till utbildningsvikariat.

Sammantaget innebär detta att vi kan tvingas lämna tillbaka över 100 miljoner kronor till staten som vi skulle ha kunnat utnyttja på ett mycket bättre sätt.

Karl-Erik Pettersson, länsarbetsdirektör Karl-Erik Pettersson.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons