Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polfjärd (M): Bemanningsföretag ger fler chansen till jobb

Annons

Alliansen står för en stark arbetslinje där fler kommer i jobb. En ökad flexibilitet på arbetsmarknaden är något vi i grunden tycker är positivt. Efter en tuff ekonomisk kris som resulterat i en tuffare arbetsmarknad behövs alla jobb. Därför är det viktigt att rätt man eller kvinna är på rätt plats.

I början av sommaren kunde vi i Svenska Dagbladet läsa hur ”bemanningsbranschen kan skapa fler tillsvidareanställningar med kollektivavtalsvillkor samtidigt som företagen får en ökad flexibilitet”. Det är glädjande att fler aktörer tar sitt ansvar för att skapa fler jobb och göra befintliga jobb mer tillgängliga. Dessutom tycker vi att bemanningsbranschens siffror får tala för sig självt där vi i samma artikel kan läsa att omkring 140 000 personer varje år arbetar i bemanningsbranschen, att majoriteten av dessa är tillsvidareanställda och 97 procent av dem omfattas av kollektivavtal.

Ett eget arbete är viktigt både för individen och för samhället. I dagens Sverige bär alltför många människor på känslan av att inte komma till sin rätt eftersom de under socialdemokratiskt styre hamnat i ett långvarigt utanförskap.

Fler i arbete innebär dessutom att fler människor känner sig sedda och behövda och att vi kan trygga välfärden. En ansvarsfull ekonomisk politik och fler i arbete gör därför att vi nu kan satsa på skolan, vården, rättsväsendet och omsorgen av våra äldre.

Bara i Västmanland län finns det tillgång till drygt nio bemanningsföretag, de flesta belägna i Västerås. Anställningar via bemanningsföretag kan fungera som en utjämnare av etableringsfasen på arbetsmarknaden för exempelvis studenter som saknar arbetslivserfarenhet och bidra med en språngbräda till olika typer av anställningar.

Dessutom kan personer som står långt från arbetsmarknaden lättare få tillgång till en första kontakt med arbetslivet och större tillgång till ett utökat nätverk än vad som annars varit möjligt. Med dessa möjligheter kan vi ge alla samma chans och samtidigt skapa en bra inkörsport för dem som står utan jobb.

Vårt mål är att nå full sysselsättning och bryta utanförskap. Tillsammans med andra åtgärder som regeringen genomfört, såsom till exempel sänkt restaurangmoms och billigare arbetsgivaravgifter för de företag som vill anställa unga under 26 år, har vår politik lett till att nästan 200 000 människor lämnat ett utanförskap. Samtidigt har antalet sysselsatta ökat med 200 000 personer. En grundläggande tanke i vår jobbpolitik är att göra det billigare för företagen att anställa unga människor.

Alliansregeringens utgångspunkt för politiken är tydlig: alla jobb behövs och alla människor ska ges chans på arbetsmarknaden. Ingen människa ska lämnas utanför i passiva system utan tillgång till tydliga vägar tillbaka till jobb, så som har skett under socialdemokratiska regeringar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons