Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polfjärd (m) och Anger (m): PRO:s jämförelse är ologisk

Annons

Det som är osanning i PRO:s påståenden är som de själva nämner: deras definition av en pensionärsskatt. Att jämföra löntagares lägre skatt genom jobbskatteavdraget ska inte jämföras med vad pensionärer får ut i månaden eftersom det var en riktad reform mot människor verksamma i yrkeslivet, inte pensionärer.

Det blir en snedvriden och orättvis jämförelse.

Deras pensioner bygger, som vi tog upp i vårt första svar, på ett system som infördes efter en bred överenskommelse mellan partierna, socialdemokraterna inkluderat.

Att pensionen kan upplevas som knapp är något vi genom den förda politiken vill ändra på. Att fokusera på att få in fler människor från utanförskap till arbete är det absolut bästa sättet att förbättra ekonomin för pensionärer. Fler i arbete kommer, som vi nu ser, att generera betydligt högre pensioner under åren 2008 och 2009 än tidigare.

Ökningarna följer i stort den normala löneökningen som sker bland förvärvsarbetare, vilket borde välkomnas av PRO. De riktade skattesänkningarna är inte orättvisa utan ett steg i att stärka arbetslinjen, få fler in i arbete, vilket i sin tur får effekt på pensionerna.

Så för att återgå till osanningarna PRO far med; först och främst är det alltså inte fråga om någon straffskatt och för det andra är det inte orättvist. PRO kan inte jämföra reformer som riktas mot yrkesverksamma och stoppa in pensionärer i

ekvationen. Det är två olika grupper, vilket gör jämförelsen ologisk.

Vår politik stärker på lång sikt för många fler än vad den tidigare regeringen någonsin förmådde göra, inklusive pensionärerna.

Jessica Polfjärd

Staffan Anger

riksdagsledamöter

för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons