Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polfjärd (m): Realism i grön politik

Annons

Det är ytterst viktigt att driva en realistisk politik som går i linje med vad man tror på. Därutöver får man inte vara rädd för att ta in nya fräscha influenser som dyker upp i ett dynamiskt samhälle som vårt eget. Det är mot denna bakgrund som moderaterna på allvar tar upp miljöfrågan.

När Lars Eriksson den 24 mars fantiserar om en mer trovärdig miljöpolitik från socialdemokraternas håll vill jag generöst dela med mig av lite fakta.

Vi har sedan i slutet av 2006 drivit en miljöpolicy som rör utsläpp av växthusgaser med utgångspunkt i den hårdare 30 procentgränsen. Vi har nu landat på en 20 procentnivå tillsammans med övriga EU och kommer att höja gränsen ifall nationer utanför ansluter sig. Det här visar på ett brett tänkande som inkluderar global handlingskraft och samarbete över nationsgränser. En nödvändighet för att få en fungerande miljöpolitik som ger effekt.

Sveriges inverkan på miljön är liten men det betyder inte att vi ska släppa frågan på hemmaplan utan belysa vikten av långsiktiga samarbeten tillsammans med andra europeiska länder.

Listan på globala samt effektfulla förändringar kan göras lång och innefattar bland annat direktiv om att elförbrukningen till viss del ska tillgodoses av förnyelsebara energikällor, detsamma gäller den generella energiförbrukningen som också ska bli renare.

Senast 2010 bör transportbränslet bestå av en större mängd biobränslen och man har ett vägledande mål om en 20-procentig energieffektivisering fram till 2020. Därtill erbjuder vi en miljöbilspremie i Sverige som ska locka fler att köra miljövänligt. Det är summan av dessa effekter som är vår styrka och som också ger oss trovärdighet då målen förankras tillsammans med de länder som omsluter oss och faktiskt utgör den gemenskap vi är en del av.

Ett grönare moderaterna är bilden av ett lyssnande parti som reagerar på sin omvärld och sina väljare. Det som säkert framstår som främmande för Lars Eriksson är ett modernt parti som är flexibelt och lyhört. Vi har sagt det förut och det tål att sägas igen, vi formar politiken efter människorna inte tvärtom.

Jessica Polfjärd (m)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons