Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen behöver bli bättre

Annons

Riksdags- och polisstyrelseledamöterna Jörgen Johansson (c) och Göran Magnusson (s) har i var sitt inlägg den 3 januari berört olika polisfrågor. Magnusson är mera formell och konkret och iklär sig ofta rollen som visionär och språkrör för myndigheter och fattade verksamhetsplaner. Kan uppfattas som tråkigt och lite dåligt förankrat hos en bred allmänhet.

Men jag håller med Magnusson om att en effektiv brottsbekämpning inte automatiskt handlar om fler poliser utan mer om effektiva arbetsmetoder och samverkan. Låt mig erinra om att vi under delar av 1990-talet hade betydligt fler poliser än vi har i dag, men att vi för den skull inte hade någon bättre brottsuppklarningsprocent. Ibland är kvalitet bättre än kvantitet.

Den borgerliga alliansen lovar flera tusen poliser i sina valmanifest. Det förefaller bedrägligt i fall vi inte parallellt med att vi får fler poliser, även förädlar kårens arbetsmetoder och effektivitet.

Det parti som Magnusson representerar har genom åren behandlat polisverksamheten totalt respektlöst. Vem minns inte en omfattande pensionering av äldre poliser, av ekonomiska skäl, strax innan närpolisreformen i början av 1990-talet? Betänk att vi stängde polishögskolan under tre år. Vem kan ha undgått att förstå att närpolisreformen har totalhavererat, för att nämna några av de politiska debaclen och ogenomtänkta organisationsförändringarna.

Vem har tagit det politiska ansvaret för dessa missgrepp, och vad blir nästa politiska klavertramp?

Jörgen Johansson skjuter som vanligt vilt omkring sig i den kriminalpolitiska debatten. Ibland har han turen att träffa riktigt skapligt, ibland blir det inte ens tavelträff. Att poliser numera enligt Johansson ser ut som kommandosoldater lämnar jag därhän, eftersom jag mer ser det som en obotlig okunskap från hans sida.

När det gäller kampen mot snatterier, och nyheten att polisen skall förhöra snattaren per telefon från butiken, så konstaterar jag dock att Johansson träffar mitt i prick, när han påstår att det är ett misslyckande för staten i sin roll som ordningsmakt i den stund vi lämnar över polisuppgifter till handlare, vaktbolag och allmänhet.

Nu är denna "reform" ännu ej sjösatt. Under mars skall polismyndigheten ta upp frågan vid ett 6-länsmöte. Det återstår att se vad resultatet blir.

Personligen ser jag den här "reformen" som ett ytterligare steg i riktning mot en polisiär abdikation. Vi står gärna tillbaka, och fjärmar oss från människor, samt upphöjer oss själva till någon renodlad exklusiv yrkeskonstellation, som finns på stängda polisstationer i våra gulfärgade bilar och i våra utlokaliserade callcenter.

Vi poliser måste i mycket högre utsträckning ut i samhället. Min erfarenhet säger mig att människor saknar oss. Man öser sin älskvärdhet över mig när jag är ute. Människor uttrycker även förvåning. Många frågar om det hänt någonting. En äldre man frågade om jag mist mitt körkort, och därför var tvungen att gå. Och massmedia gör bildreportage om en grupp polisaspiranter som för en kort stund och i någon form av projekt, stiger ut ur piketbussen och visar upp sig inför en förundrande allmänhet.

Både tiden och polisen verkar vara ur led. Vi måste återerövra allmänhetens förtroende. Vi poliser måste bara lyckas.

Snatterier och stölder i våra butiker skall bekämpas med alla tillgängliga medel, och de unga som gamla personer som utför dessa kriminella handlingar skall fortsättningsvis inte konfronteras med någon "snattetelefon", utan med en livs levande polis. När vi Västeråspoliser kommer blir det inte i byxor med pressveck och vitskjorta, utan i en funktionell polisuniform, och även iklädda ett gott hjärta och ett stort rättspatos. Jag är fullständigt övertygad om att alla butiksanställda, väktare och ordningsvakter, men även gärningsmän, föredrar den tingens ordning.

Kenth Möller

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons