Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen bör inte fatta beslut om psykiatrisk vård

Annons

I RIA Hela människans verksamhet möter vi människor med svåra sociala problem och ibland även personer med behov av akut psykiatrisk vård. Det kan vara personer som vi bedömer som farliga för sig själva eller för sin omgivning.

Vad händer då om vår personal behöver hjälp med att avvisa en person som vi bedömer som farlig för omgivningen och/eller sig själv? En person som vi bedömer skulle behöva akut psykiatrisk vård. Vår erfarenhet i sådana fall är att det blir fråga om ett polisärende. (Trots att vi kan ha begärt sjuktransport med ambulans.)

En polispatrull kommer och tar hand om personen och för den till polisstationen där ett polisbefäl får ta ställning till om personen mot sin vilja ska föras till psykakutmottagning för vård/utredning eller om personen ska släppas ut på gatan igen.

Vår och polisens bedömning av vårdbehovet kan vara helt olika och vår bedömning, som har mött den sjuka personen, efterfrågas överhuvudtaget inte med automatik. Vi har sett att det kan leda till att personer som vi bedömer som farlig för sig själv eller omgivningen kan släppas ut på gatan eller skjutsas hem.

Är det verkligen rätt att överlåta sådana svåra beslut om sjukvård till polisen? Skulle det inte behöva finnas psykiatriskt utbildad personal till förfogande vid ingripandet och vid bedömningen av vårdbehovet? Kanske har den omhändertagna personen också varit besvärlig och bråkig gentemot poliserna som tagit hand om honom eller henne. Kan då polisen bedöma fallet objektivt?

Vi tror inte att det är rätt varken mot poliserna eller mot den vårdbehövande att omhändertagandet är organiserat på det sätt som nu är fallet. Vi tror inte heller att det är rätt gentemot var och en av oss som vill kunna röra sig i offentliga miljöer utan att riskera att mötas av oprovocerat våld.

Leif Lindh, ordförande för RIA Hela människan i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons