Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen i Västerås har fel attityd

Annons

Jag håller med Inget nytt under solen (VLT 9 september). Det måste vara ett attitydproblem som finns hos Västeråspolisen. Jag vill inte skylla allt på poliserna på fältet, men en del beror nog även på dem.

Vill också påstå att eftersom det är cheferna som ska styra ansvaret och "underhuggarna" som ska uträtta jobbet så undrar jag vad man ger för signaler till sina undersåtar på fältet. En gång sprang jag fram och berättade vad jag nyligen sett hända i joggingspåret och ville att de skulle ta hand om problemet. För nästa gång kunde det vara deras eller min tur att råka illa ut.

Svaret var helt otroligt: tror du att vi kan lämna bilen?

För dessa två poliser talade jag också om att de kunde åka med bilen på cykel- vägen dit där brottet ägt rum, men inget intresse visades.

Fall nummer två var när jag hade tagit en kille som gjorde "bus" på Råby och jag omringades av ett stort ungdomsgäng som tyckte att jag skulle släppa killen.

Om jag släppt grabben hade jag säkert inte kunnat visa mig med respekt för dem någon annan gång. Jag höll honom med en hand och ringde polisen med mobilen med den andra handen.

Fick svar och beskrev situationen. Då säger vakthavande: tror du att du klarar dig en stund till, vi är precis mitt i ett skiftbyte?

Hur kan man ens ställa frågan när situationen när som helst kan urarta? Det finns tydligen ingen action i polisen när man ställer upp och tar samhällsansvar. Jag har hört så mycket konstigt om polisen förut och nu vet jag att jag definitivt inte kan lita på stöd från dem när de snabbt behövs.

Civilkurage

Utan att känna till detaljerna i det fall du beskriver kan jag rent generellt svara att poliser bör lämna sina bilar för att gå ut och prata med folk.

Varför vi ställer frågor till den som ringer beror det på att larmoperatören måste ställa en rad frågor för att kunna skaffa sig en uppfattning om hur allvarlig situationen är.

Ulf Palm, informationsansvarig polismyndigheten i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons