Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser är också människor

Annons

Den senaste tiden har ett flertal artiklar och insändare handlat om vad polisen gör och framörallt vad den inte gör.

Det som behövs klarläggas är att det är inte den enskilde polismannen (även kvinnor kallas polismän) som beslutar vad han eller hon skall göra eller vad som skall prioriteras.

Hos polismän i Sverige finns en stor ambition att förhindra och lösa brott. Medvetenheten om uppdraget att skydda människor från brott, hjälpa folk i öd och att ställa saker och ting till rätta är mycket stor.

Problematiken runt prioriav verksamheten har väckt irritation, något som jag tror de flesta poliser har stor förståelse för. Det sticker i ögonen på många när det hårdsatsas på fartsyndare i stället för att kanske stävja annan typ av brottslighet. Om det kan vara till någon tröst så tycker många poliser lika

Hur kan det bli så här när det är fler poliser än någonsin i Västmanland? Svaret står inte att finna i Västerås utan i kungliga huvuddär regeringen via regleringsbrevet styr åt vilket håll polisen skall gå och där Rikspolisstyrelsen i mångt och mycket detaljstyr vad polisen skall göra ute i länen.

De myndigheter som inte rättar in sig i ledet kan råka ut för obehaget att budgetmedel tas tillbaka eller minskar till kommande år.

Att man från centralt håll använder ordningsbot (som fortkörningsböter) som mätinstrument är något som Polisförmotsätter sig. Ur vår synvinkel är ordningsbot ett av medlen för att nå fram till målet att färre skall dö i trafiken. Tyvärr är det så att ifrån alldeles för många skrivbords horisont tycker man att medlet ordningsbot istället är ett mål.

Hur påverkas då polismännen av debatten i media? Först får vi nog klara ut hur vardagen ter sig. De flesta kvällar i de flesta underhållningskanaler på TV kan vi följa polisers öden och äventyr. Förutom i någon engelsk deckare då och då tar inte poliserna intryck av sin omgivning utan arbetar oförtrutet vidare i nästa 45 minuters avsnitt.

Som en parentes kan sägas att väldigt många unga svenskar kan mer om det amerikanska rättssystemet än det svenska vilket ibland leder till underliga diskussioner på fältet. Att via media få reda på att man gör ett dåligt jobb allt som oftast är tufft. Att politiker säger att polisen prioriterar fel saker är tufft att höra när man sliter hårt och på tider som få andra skulle acceptera. Att sedan tro att den enskilde polisen inte påverkas är naivt. Varför engagera sig i något som man får negativ kritik för, antingen av media eller arbetsgivaren?

Poliserna i vårt land har en hög etisk medvetenhet i sitt förhållningssätt till sin uppdragsallmänheten. De har även en stor ambition att göra ett bra jobb och skapa trygghet i samhället men polismännen får i allt för hög grad klä skott för beslut de ej har möjlighet att påverka.

Därmed inte sagt att polisen skall undgå granskning. Men alltför ofta skjuts det på budbäraren istället för på avsändaren.

Roy Cederbäck

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons