Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliserna skall användas för polisarbete

Annons

Socialdemokraterna delar de allmänna värderingar om polisen och dess arbete som de fackliga företrädarna Anna Nellberg och Roy Cederbäck argumenterar för i sin debattartikel den 11 augusti. Polisen och rättsväsendets andra delar är betydelsefulla för både brottsbekämpning och människors rättstrygghet.

Därför har 4 000 nya poliser utbildats under denna mandatperiod, precis som den socialdemokratiska regeringen lovade. På riksnivå fanns det 18 094 poliser i juli 2006 mot 16 089 i december 2000.

Utvecklingen under motsvarande tid för Västmanlandspolisen är en ökning med drygt 20 procent. Vi har alltså fått en högre andel av de nyutbildade. I år beräknas antalet vara 485 för att nästa år bli 511, inklusive 30-talet polisaspiranter.

Precis som Nellberg/Cederbäck skriver så är det angeläget att poliserna används för polisarbete. Därför har antalet civilanställda ökat än mer under perioden och uppgår nu till drygt 160 personer. Syftet är att polisen ska ses i fältarbete. Därför görs satsningar på periodplanerad arbetstid, vilket betyder att polisens arbetstider ska anpassas till verksamhetens behov, som starkt varierar över tiden.

Västmanlandspolisen har beslutat förstärka närpolisverksamheten, där kännedom om lokala förhållanden är viktigt. Ett effektivt polisarbete är inte heller enbart en fråga om antalet poliser och handlar också om metoder och planering. På detta satsas nu resurser.

I den undersökning som TV4 gjort om allmänhetens uppfattning om polisen i landet tillhörde Västmanland de som låg i toppen. Givetvis måste målet vara att ytterligare öka andelen av västmanlänningarna som har förtroende för polisens arbete.

Polisfacket kräver att utbildningen av poliser ska göras treårig och ske inom högskolans ram. Utredaren Agneta Stark ska den 31 januari 2007 redovisa sin utredning av polisutbildningen. Hon ska överväga om utbildningen helt eller delvis kan ske på högskolenivå.

Polisen har ju att tillämpa den av riksdagen beslutade lagstiftningen på olika områden. Därför har riksdagen på regeringens förslag beslutat om förbättringar för att bekämpa klotter och rattfylleribrott. Genom maskeringsförbudet har polisens möjligheter att bekämpa huliganer vid idrottsarrangemang och vid demonstrationer förbättrats. Att bekämpa våld mot kvinnor och barn har hög prioritet oberoende av om våldet är hedersrelaterat eller ej.

Polisen måste ha möjligheter att bekämpa både vardagskriminaliteten och den grova brottsligheten. Ökad användning av DNA och av spårning av mobiltrafik som måste lagras av operatörerna, är två viktiga metoder, som riksdagen beslutat.

Göran Magnusson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons