Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisförbundet: Poliser är också människor

Annons
Fler poliser inte allt. Viljan att se poliserna bakom brickan som människor av kött och blod är ingenting som Rikspolisstyrelsen och polismyndigheterna, Västmanland inget undantag, riktigt bryr sig om, skriver Roy Cederbäck.

Sverige har fått över 3 000 nya poliser för att bekämpa brott och öka tryggheten i landet. En god och nödvändig satsning för att staten skall kunna svara upp till uppdraget från medborgarna.

Att kunna leva på sin lön samtidigt som man förutsätts vara obrottsligt lojal mot uppdraget och omutbar borde vara en självklarhet för varje polis. En liten detalj har dock förbisetts: ur en knuten hand kommer ingenting.

Viljan att se poliserna bakom brickan som människor av kött och blod är ingenting som Rikspolisstyrelsen och polismyndigheterna, Västmanland inget undantag, riktigt bryr sig om. Retoriken från politiskt håll är att svensk polis skall leverera eftersom det blivit så många fler poliser. Utan att reflektera så upprepar Rikspolisstyrelsen och polismyndigheterna det som ett mantra inåt i organisationen. Var är leveransen från Rikspolisstyrelsen och länspolismästarna? Är det bara den enskilde polisen längst ute på gatan som skall leverera och vad skall levereras?

Ta vilket företag som helst på ”öppna marknaden” och stoppa in 3 000 nya medarbetare. Vad händer? Produktiviteten sjunker eftersom alla dessa nya medarbetare måste skolas in, handledas och ges möjlighet att växa in i sina nya yrkesroller. Gäller troligen för de flesta företag men inte inom polisen. Där skall de nya poliserna efter några veckor ha15 års yrkes-erfarenhet och klara allt som CSI på tv klarar.

Politisk okunnighet kan poliserna stå ut med. Polis är ett yrke där i princip alla har åsikter om men ytterst få har kunskap om de faktiska förhållandena.

Det som väcker ilska är de höga polischefernas och polismyndigheternas okunskap om de enskilda polisernas vardag på samhällets bakgård. Är det så att de har kunskap, så är de oförmögna att kommunicera med sina poliser så att de förstår att svensk polis numera lever i en ”börsekonomi” där medlen nagelfars varje dag men där målen verkar komma i skymundan. En ekonomi som domineras av att medlen är viktigare än målen. Enkelt förklarat, hittar vi en rattfyllerist vid första blåskontrollen förstör vi statistiken.

Frågan är om det är viktigast att få bort rattfyllerister från gatan eller leverera statistik till Rikspolisstyrelsen över utförda negativa blåskontroller?

Att få högre lön för den enskilde polisen innebär i dag att bötfälla så många som möjligt för att uppnå de mål som Rikspolisstyrelsen satt upp. Vem är enklast att bötfälla?

I denna slutna monopolvärld försöker nu många poliser överleva dagen ekonomiskt. Verkligheten är att det finns ingen löneutveckling värd namnet för våra poliser. Rikspolisstyrelsens avsatta lönemedel räcker inte till.

När du som medborgare behöver ”prata med polisen” innebär det i många fall att du inte pratar med en polis utan en polisanställd. Polisen är numera en organisation med många olika kompetenser. Det är bra.

De civila kompetenserna rekryteras i konkurrens med den övriga arbetsmarknaden. I flera fall är det mer lönsamt att lämna tillbaka polisbrickan och ta en civil tjänst då det betalas bättre. Att som polis ha studielån (en verklighet sedan ett tiotal år tillbaka) verkar inte vara känt på Rikspolisstyrelsen. Däremot tas det hänsyn till det när civil kompetens anställs.

Vi vill att svensk polis även i fortsättningen skall vara en ickekorrumperad poliskår. Vi vill att poliser skall ha råd att vara poliser. Vi vill att Rikspolisstyrelsen börjar ta sitt ansvar som monopolföretag och värnar rättssäkerheten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons