Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker och tjänstemän bryr sig

Annons

Svar på "Signerat" den 8 januari i VLT

Under rubriken "Pinsamt och bedrövligt" säger VLT:s huvudredaktör att två saker "sitter kvar" mer än allt annat efter den presskonferens som länsstyrelsen ordnade i fredags om krishanteringen i länet och kommunerna. Dessa två saker var "felaktiga uppgifter" och "brist på engagemang".

1. Vid presskonferensen försökte jag beskriva komplexiteten i att upprätta listor. Olika anhöriga har lämnat uppgifter om samma personer under lite olika namn och med osäkerhet om personnummer. En del har ringt om den anhörige har återfunnits, andra inte. Många, många tusen uppgifter har listats. Jag sa till och med uttryckligen att det mycket väl kunde tänkas att de närvarande journalisterna hade uppgifter som inte polisen eller UD hade tillgång till.

Min förhoppning var att jag skulle kunna förklara det problem som ligger i den rent tekniska informationsbehandlingen när det handlar om så oerhört många personuppgifter. Medborgarna bör kunna skapa sig en realistisk uppfattning om vad de kan förvänta sig av dessa listor.

Betydelsen av mitt resonemang måste ha gått Elisabeth Bäck förbi. Ty annars hade hon knappast gjort sak, till och med huvudsak, av att hon hade en uppgift som inte stod i överensstämmelse med uppgifter som myndigheterna hade.

2. Påståendet om bristande engagemang i krishanteringen är besvärande. Det måste vara besynnerligt för de hemvändande om de får bilden av att deras politiker och tjänstemän inte bryr sig. Andra får bedöma länsstyrelsen. De personer i landsting, polis, SOS-alarm, kommuner/kommunförbund och kyrkan som jag har sett på nära håll kan jag dock bedöma. Låt mig mycket enkelt konstatera att med det jag har sett så har Elisabeth Bäck fel. Jag ifrågasätter också om hon har underlag för sin bedömning av engagemanget i krishanteringen. Om hon utifrån ett något sånär gediget journalistiskt underlag sagt att engagemanget brustit hade det varit allvarligt. Om VLT:s huvudredaktör bara ägnar sig åt köksbordstyckande är det hon skriver faktiskt ointressant.

Mats Svegfors

Landshövding

Elisabeth Bäck svarar:

Tio personer är konstaterat saknade i Västerås. Barn har kommit hem utan en av sina föräldrar. Föräldrar har kommit hem utan barn. Hundratals västeråsare har kommit hem från Asien, en del skadade och andra oskadda, men alla med fasansfulla upplevelser med sig. Om kommunen hade bemödat sig om att söka och få kontakt med dessa drabbade västeråsare hade förmodligen de felaktiga uppgifterna aldrig presenterats.

Det var tur att vi från tidningens sida är bättre informerade än myndigheterna och att vi inte var i händerna på de felaktiga uppgifter som presenterades på presskonferensen. Hur tror landshövdingen att det hade känts för den aktuella Västeråsfamiljen, som saknar sin pappa, om det hade stått att inget barn kommit hem utan förälder?

Sedan katastrofen har VLT intervjuat och namngivit minst 32 västeråsare.

Genom dessa kontakter har vi fått ytterligare många namn, som vi av olika skäl inte intervjuat eller publicerat, men som ändå på sitt sätt bidragit med viktig information. Så fick vi till exempel reda på att ett barn saknar sin pappa. Det kunde kommunen, och polisen, också fått om de sökt kontakt och visat intresse.

En del svenska kommuner har väldigt aktivt sökt sina Asienresenärer. Företrädare för Västerås kommun säger att de valt att inte arbeta så. Min personliga uppfattning är att det är brist på engagemang. Det är myndigheternas uppgift att höra av sig och fråga om någon behöver och vill ha hjälp med något. Inte att sitta och vänta på att de drabbade skall höra av sig själva.

Landshövding Mats Svegfors må tala om sina teknikaliteter så mycket han vill. Att det har varit svårt för UD och polisen att upprätta listor behöver han inte förklara. Det visar med all tydlighet de många misstag som begåtts.

För svenska folket är det tur att massmedier finns. Från myndigheterna kommer inte mycket som tillfredsställer det stora behov av information som medborgarna har.

Elisabeth Bäck

Huvudredaktör VLT

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons